DevOps-teams staan bij de ontwikkeling van nieuwe software onder een constante druk. Het moet sneller, beter en goedkoper. Microsoft schiet te hulp met Azure DevOps. Wat zit er allemaal in deze cloudgebaseerde gereedschapskist voor ontwikkelaars?
Bij DevOps ligt de nadruk op een samenwerking tussen software-engineers (development) en andere it-specialisten (operations). Beide partijen hebben elkaar nodig om nieuwe software snel en foutloos te ontwikkelen. Microsoft ondersteunt DevOps-teams gedurende de gehele ‘development lifecycle’ met Azure DevOps. Hiermee kunnen development en operations efficiënter samen aan code werken.
Opvolger VSTS
Azure DevOps werd in september van dit jaar gepresenteerd als de opvolger van Visual Studio Team Services (VSTS), dat nog niet zo lang geleden als Visual Studio Online (VSO) door het leven ging. Met ingang van de 2019-versie zal Azure DevOps Server bovendien de nieuwe naam zijn voor de on-premise Team Foundation Server (TFS).
Productnamen met daarin ‘Visual Studio’ wekten bij veel klanten de indruk dat deze diensten enkel en alleen waren bedoeld voor ontwikkelaars van complexe Windows-applicaties die denken en dromen in C++, C# en .NET. Dat beeld is al jaren niet meer correct. Visual Studio bood al geruime tijd ondersteuning voor uiteenlopende programmeertalen en -platformen. Sterker, de opensourcevariant van Visual Studio – VS Code – is een hit onder ontwikkelaars van opensource-applicaties.
Met de rebranding hoopt Microsoft duidelijker te maken dat de DevOps-tools er zijn voor iedereen binnen alle DevOps-teams. Dus niet alleen voor de Microsoft-ontwikkelaars, maar bijvoorbeeld ook voor de PHP- of Go-developer. Daarbij maakt het niet uit op welk platform de applicatie wordt uitgerold. Nieuwe opensourcesoftware plaatsen op GitHub en implementeren in je eigen datacenter of in een container op Amazon Web Services (AWS)? Met Azure DevOps kan het.
De onderdelen
Azure DevOps biedt verschillende tools.
- Azure Pipelines
Dit is een continuous delivery-tool die concurreert met bijvoorbeeld het opensource Jenkins. Azure Pipelines is ontworpen om code te bouwen in populaire talen, deze te testen en vervolgens uit te rollen naar elk gewenst platform en cloud. Of zoals Microsoft het omschrijft: ‘Verbind met GitHub of elke andere Git-repository en lever continu.’
Azure Pipelines is beschikbaar op GitHub. Voor opensource-repository’s zijn tot tien gelijktijdige CI/CD-pipelines gratis te gebruiken. De integratie van het eerder dit jaar overgenomen GitHub in de dienstverlening van Microsoft wordt daarmee steeds zichtbaarder.
- Azure Boards
Dit is de plaats voor het plannen, bijhouden en bespreken van werkzaamheden. Ingebouwde scrumborden en planningshulpmiddelen helpen bijvoorbeeld bij het uitvoeren van sprints en het inplannen van vergaderingen. Azure Boards ondersteunt tracking met de Kanban-methode, backlogs, teamdashboards en custom reporting.
- Azure Artifacts
Hiermee creëer en host je Apache Maven-, npm- en NuGet-packagefeeds van openbare en privébronnen die je vervolgens kunt delen met je team. Artifacts is volledig te integreren met Azure Pipelines.
- Azure Repos
Met Azure Repos beschikken ontwikkelaars over een tool voor codereviews. Microsoft biedt een onbeperkt aantal gratis Git-repository’s met geavanceerde mogelijkheden voor bijvoorbeeld reviews, filemanagement en het zoeken naar code.
- Azure Test Plan
De naam zegt het: dit is de alles-in-een-oplossing voor het testen van applicaties. Azure Test Plan biedt de mogelijkheden voor uitvoeren van geautomatiseerde en handmatige tests en het verzamelen van feedback van gebruikers. Dat gaat gewoon via de browser.
Probleemloze migratie
De genoemde tools zijn zowel gecombineerd als los van elkaar in te zetten en gratis uit te proberen. De gratis versies kennen wel beperkingen in aantallen teamleden. Bestaande VSTS-gebruikers zullen vrij weinig hebben gemerkt van de automatische migratie naar Azure DevOps, behalve dan dat project-url’s zijn gewijzigd van ‘bedrijfsnaam.visualstudio.com/pojectnaam’ naar ‘dev.azure.com/bedrijfsnaam/projectnaam’. Met de lay-out en navigatie van Azure DevOps maakten VSTS-gebruikers eerder dit jaar al kennis toen Team Services een nieuw design kreeg.
Azure DevOps Server verschijnt naar verwachting in 2019 als opvolger van de on-premise TFS. Tot die tijd ontvangen TFS-gebruikers updates met de features die ook beschikbaar worden gesteld aan de gebruikers van de Azure DevOps-tools in de cloud. Wat die nieuwe features zijn? Dat is na te lezen in de release notes van Microsoft.