De Dutch Blockchain Coalition (DBC) heeft vijf werkvelden uitgekozen waarmee Nederland in Europa in de voorhoede moeten komen te staan op het terrein van blockchaintechnologie. De coalitie wil deze vijf 'use cases' mét maatschappelijk relevantie de komende jaren, op basis van publiek-private samenwerking, uitwerken tot breedgebruikte toepassingen. Het betreft 'self-sovereign identity', logistiek, diploma's, onderwijscertificaten, pensioenen en subsidies.
De DBC is een samenwerkingsverband tussen partners uit de overheid, kennisinstituten en het bedrijfsleven. De coalitie werkt met een actieagenda waarin zij de technologische mogelijkheden van blockchain test, kijkt of de techniek voldoende aansluit bij de wet- en regelgeving en werkt aan onderzoeks- en scholingsprogramma’s op dit terrein.
Het gremium heeft zijn missie en toekomstvisie vastgelegd in het document Blockchain for goods dat op 7 december is overhandigd aan Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, en Raymond Knops, staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Vaart zetten
Volgens Rob van Gijzel, ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition en oud-burgemeester van Eindhoven, draagt de technologie door haar transparantie en onweerlegbaarheid bij aan het fundamenteel vertrouwen in de maatschappelijke infrastructuur. ‘Daarom zet de DBC vaart achter de missie om betrouwbare en maatschappelijk geaccepteerde blockchaintoepassingen te creëren.’
Op basis van de actieagenda heeft de DBC nu vijf werkvelden geselecteerd die het kansrijk acht om die de komende tijd te worden uitgewerkt tot daadwerkelijke blockchaintoepassingen (zie kader en video).
Use cases
1. Self-sovereign identity
Met een self-sovereign identity-oplossing beschikt een gebruiker over een digitale kluis met informatie over zijn identiteit die inzetbaar is voor het koppelen van diploma’s, het kopen van een huis of het aantonen van een bepaalde leeftijd. Volgens DBC wordt er vanuit de rijksoverheid gebouwd aan een infrastructuur voor de digitale identiteit en een nieuw afsprakenstelsel. Daarmee wordt het fundament gelegd voor het aanbieden van diensten van overheid en bedrijfsleven, waarin de digitale kluis centraal staat.
2. Logistiek
In de ogen van DBC biedt de logistiek kansen voor transparantere, betrouwbare en eerlijke ketens die moeten resulteren in minder administratieve lasten en efficiënter transport. Dit onderwerp is gekozen omdat de initiatieven op het logistieke vlak zich het snelst ontwikkelen en eventuele logistieke ‘use cases’ snel wereldwijd kunnen schalen. Verder is voor dit thema gekozen omdat Nederland een belangrijke logistieke speler is, aldus de coalitie.
3. Onderwijscertificaten en diploma’s
Door een standaardtoepassing te bouwen voor de Nederlandse en Europese blockchain-infrastructuur zijn officiële documenten zoals diploma’s, certificaten en registers betrouwbaar te delen en verifiëren, is de verwachting van de DBC. Volgens de coalitie is er al een casus op kleine schaal in meerdere landen getest; die zou op Europees niveau opgeschaald kunnen worden.
4. Pensioen
De veranderende arbeidsmarkt waarin Nederlanders steeds sneller en vaker van baan wisselen. stelt pensioenregelingen voor grote administratieve uitdagingen die kunnen resulteren in onduidelijkheden voor pensioengerechtigden. De DBC beweert dat met blockchaintechnologie de vraag ‘hoeveel pensioen heb ik waar opgebouwd?’ makkelijker is te beantwoorden dan met de huidige systemen.
5. Transparantie bij subsidiestromen
Subsidiestromen zijn vaak ingewikkeld voor gebruikers en vatbaar voor misbruik. De DBC denkt dat met behulp van blockchain de achterliggende processen verder zijn te automatiseren en inzichtelijker te maken.
Voor alle genoemde toepassingen is blockchain niet nodig. Voor transparantie is geen blockchain nodig, evenmin voor integratie en vertrouwen.
Voor inzichtelijk maken data zoals pensioengegevens heb je niets aan blockchain. Diploma’s zijn alleen waardevol als uitgegeven door een (externe) partij die je kunt vertrouwen, blockchain is bedoeld voor trustless transacties. De obsessie van logistiek voor blockchain is bizar, ik vermoed dat AI, machine-learning en smart software met blockchain wordt verward
“daadwerkelijke blockchaintoepassingen”.
Tot nu toe zagen we vooral niet daadwerkelijke blockchaintoepassingen.
De commissie gaat werkvelden selecteren die het kansrijk acht voor iets met blockchain.
DBC zet er vaart achter 🙂
Betrouwbaar en maatschappelijk geaccepteerd.
Wonderlijke paradox dat de overheid dit trekt met precies de argumenten die haaks staan op die van de blockchain. De politiek kiest voor blockchain zonder dat er enig benul is waarom. Betrouwbaar en transparant ?
Er staat geschreven..
Is blochchain een middel of een doel?
Je hebt een probleem, welke je met ICT op moet lossen. Je gaat in je gereedschapsdoos kijken welke gereedschappen je hebt, en met welk gereedschap je dit probleem het best te lijf kunt gaan.
Blockchain als mogelijk middel lijkt me goed, blockchain als doel moet je niet willen.
@Frank … je slaat de spijker op z’n kop!
Maar met trends in de IT wordt het middel vaker als doel gesteld. De cloud is leuk, maar niet de oplossing voor alle problemen; dito met Agile manier van werken enz enz.
Niet elk probleem hoef je met ICT op te lossen, iets met alles is een spijker als je alleen maar een hamer hebt.
Uitgaande van de eerste reactie gaat het om vertrouwen, laat ik daarin het kopen van een onbekende als voorbeeld nemen. Het gebruik van blockchain binnen de logistiek lijkt me een zinnige use case als ik kijk naar de vele grijze gebieden in de keten. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen maar de praktijk leert dat er behoorlijk veel gefraudeerd wordt doordat de transparantie ontbreekt. En ja, Nederland is een belangrijke ‘hub’ in dit spel waardoor we simpelweg veel belasting mislopen door allerlei carrousselfraudes.
De tweede reactie is van een bron die we kunnen vertrouwen om zijn cynisme, hij heeft zoals altijd gelijk voor wat betreft de wonderlijke paradox van transparantie en de overheid. Dit is een contradictio in terminis als het gaat om vertrouwen over ‘inlegvelletjes’ vanuit een politiek opportunisme maar het doet gelijkertijd onrecht aan de trias politica van een scheiding der machten. Of blockchain het Juvenalis dillemma oplost kan ik niet beantwoorden maar ik weet wel dat ik meer vertrouwen heb in ICT dan in de politiek.
De derde reactie is politiek, ik zoek een probleem bij een oplossing waardoor het middel tot doel verheven wordt. Aangezien er een beperkt aantal maatschappelijke probleemgebieden gedefinieerd zijn wordt de techniek van blockchain uiteindelijk weer politiek. Eerder heb ik hier al eens wat geschreven over de bedot.com economie wat de digitale gereedschapsdoos heeft wat verlies aan vertrouwen geleden. Ik vertrouw hierdoor een Rus eerder dan een Amerikaan maar wantrouw ze uiteindelijk beiden.
Inhoudelijk zie ik dan ook alleen maar een use case in punt 2 omdat het vrije maar controleerbare verkeer van goederen iets heel anders is dan het vrije verkeer van personen.
Blockchain zonder goed/decentraal consensus model heeft maar zeer beperkte waarde die ook zonder blockchain gerealiseerd kan worden. Je kunt een gewone database ook transparant maken. Decentraal maken is zeer lastig en links of rechtsom niet schaalbaar.
Door blockchain centraal te stellen verwissel je inderdaad doel en middel.
Technisch heb ik veel research gedaan en ben gewoon afgehaakt.
Idealisten die geloven in dat decentraal iets oplost komen bedrogen uit. Je vervangt overheden en banken voor partijen en rijken die nog veel erger zijn. Gevalletje van de regen in de drup.
Al met al, ik geloof er dus niet in. Los problemen op. Mogelijk dat blockchain daar een rol in speelt maar die kans lijkt mij zeer klein. Je kunt geen identiteit verifiëren zonder vertrouwde derde partij.De enige zinvolle toepassing is dat je bepaalde “feiten” kunt time-stampen. Oja, en cryptovaluta.
@Henri
Soms moet je eerst naar de business case kijken voordat je diep de techniek induikt. In het uitgebreide rapport van de NVWA kun je lezen dat er vele vormen van fraude zijn in de ‘circulaire’ voedingsindustrie waarin het ‘witwassen’ van grondstoffen van bedenkelijke origine lucratief is met een lage pakkans.
Uiteraard is elke ‘Chain of Custody’ in het logistieke proces gebaseerd op een zekere mate van consensus in het vertrouwen en als digitale ‘checksums’ niet onlosmakelijk en bidectioneel gekoppeld zijn aan zowel de fysieke verlading van een product als het adminstratieve proces dan is het even weinig zeggend als het keurmerk van Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).
De economische – en daarmee dus maatschappelijke – vraag over het gebruik van blockchain gaat erom of hiermee allerlei fraudes bemoeilijkt worden of niet want deze komen vaak voort uit een opportunistische afweging van de risico’s en de winst. Het mooie van spijkers is dat je ze ook kunt ‘verzinken’ waarna je ze alleen nog kunt vinden met een metaaldetector.
Ik zou bij pensioenen meer baat zien dat je zelf mag kiezen bij wie je je pensioen opbouwt. nu is dit verplicht per werkgever dat is de reden van versnippering omdat elke werkgever een ander pensioenfonds heeft. Sterker nog ik heb bij Nationale Nederlanden 3 pensioencontracten in plaats van 1.
Dus je moet niet de versnippering inzichtelijk maken, de politiek moet zorgen dat er geen versnippering komt door iedereen een eigen pensioenpot te geven waar de werkgever zijn deel in stort.
Dat zou pas echt een oplossing zijn en een hoop geld besparen.
Verder ben ik benieuwd wat quantumlogica voor gevolgen gaat hebben voor de blockchaintechnologie.
Als laatste vind ik het jammer dat de Diagnose Behandel Code (DBC) nu voor iets anders wordt gebruikt. Als de Dutch Blockchain Coalition nu een BlockChain oplossing voor DBC maakt weet iemand dan nog waar we het over hebben?