In april van dit jaar heeft de Europese Commissie haar strategie inzake kunstmatige intelligentie (KI) goedgekeurd. Om de ontwikkeling en het gebruik van ai in Europa te stimuleren, heeft de uitvoerende tak van de EU nu een gecoördineerd plan opgesteld.
Het plan bevat acties voor een nauwere en efficiëntere samenwerking tussen de lidstaten, Noorwegen, Zwitserland en de Europese Commissie. Het komt met vier zwaartepunten: meer investeren, meer gegevens beschikbaar maken, talent stimuleren en vertrouwen scheppen. ‘Een sterkere coördinatie is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat Europa de toonaangevende regio wordt wat betreft de ontwikkeling en toepassing van geavanceerde, ethische en veilige ai’, zegt de Europese Commissie.
Zo moet elk land nationale ai-strategieën uitstippelen om te vermijden dat Europese investeringen in ai te kleinschalig zijn en te veel versnipperd worden. Die aanpak moet meer synergie-effecten creëren. Tussen nu en eind 2020 zal ten minste twintig miljard euro aan publieke en private investeringen in ai-onderzoek en -innovatie gedaan worden en ruim twintig miljard euro per jaar in het decennium daarna. Europa doet bij de investeringen tot 2020 zelf ook nog eens anderhalf miljard euro in het duitje. Op de Europese begroting 2021-2027 staat voor minstens zeven miljard euro aan ai-investeringen.
Samen met de Europese landen zal de commissie ook gemeenschappelijke Europese dataruimten creëren voor een naadloze uitwisseling van gegevens over de grenzen heen. Daarbij zal aan alle vereisten van de GDPR worden voldaan. Met name de gezondheidssector heeft baat bij ai, zegt de commissie. Zo moet er een gemeenschappelijke gezondheidsdatabank komen met geanonimiseerde scans om zo kankertherapieën te ontwikkelen met ai.
Wat opleidingen betreft, gaat de commissie beurzen ter beschikking stellen om meer personeel op te leiden tot ai-specialist. Daarbij wordt toegezien dat ai ook als materie opduikt in richtingen als bijvoorbeeld rechten.
De ethische kwesties rond ai, ten slotte, worden aangepakt door een Europese groep van deskundigen die de academische wereld, het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld vertegenwoordigen. Zij werken aan ethische normen voor de ontwikkeling en het gebruik van ai. Een eerste versie daarvan wordt eind dit jaar verwacht. De definitieve versie komt in maart 2019. De ambitie is om de Europese ethische benadering vervolgens wereldwijd ingang te doen vinden.