Voor bedrijven is het een tweede natuur om zoveel mogelijk data te verzamelen en op te slaan. Het idee is simpel: hoe meer data in huis, des te meer waarde je eruit kunt putten. En oh ja, die data kunnen in de toekomst misschien nog weleens van pas komen.
Bedrijven zijn zich dit jaar beginnen te realiseren dat dit beeld niet met de werkelijkheid strookt. Als gevolg van de nieuwe wet- en regelgeving inzake gegevensbescherming is zelfs het tegenovergestelde waar.
- Weten welke data opgeslagen wordt
In 2019 stappen steeds meer bedrijven over naar een datamanagementmodel met een minder democratisch en meer procesgestuurd en geautomatiseerd karakter. Dit nieuwe model zal gebruikmaken van technologieën die helpen met het ontdekken, categoriseren en toekennen van data en het in kaart brengen van welke data waar worden bewaard: op locatie, in de cloud of aan de rand van het netwerk?
Gewapend met deze kennis rekenen bedrijven af met een pijnpunt: in silo’s opgeslagen data (al dan niet relevant). In deze kunstmatige omgeving ligt de nadruk op kwantiteit, terwijl alles juist draait om de kwaliteit. Het nieuwe model resulteert op alle fronten in lagere kosten en aanzienlijk minder compliance-risico’s. Daarmee verkeren bedrijven in een veel betere positie om data te ‘activeren’, zodat de beoogde resultaten zijn te realiseren.
- Door edge computing gaan we data op een andere locatie beheren
Ondanks de snelle overstap naar de cloud en de opkomst van IoT is er nog altijd sprake van een hoge mate van centralisering binnen onze it-infrastructuur. In 2019 komt daar verandering in met de opkomst van edge computing. Dit fenomeen maakt het mogelijk de data die door mobiele en IoT-apparatuur wordt gegenereerd aan de ‘rand’ van het netwerk te verwerken, oftewel dichter bij de bron. Dit biedt ondersteuning voor innovaties zoals zelfrijdende auto’s en smart cities. En het zal ook onvermijdelijk zorgen voor de nodige beveiligingsproblemen. Verder moeten bedrijven nagaan welke typen data ze kunnen vastleggen, en met welke snelheid. Nieuwe toepassingen doen hun intrede door het combineren van publieke en private bronnen van data met behulp van edge computing. Deze data worden ongetwijfeld gebruikt als input voor allerhande realtime-toepassingen en ai-projecten.
- Quantum computing draagt bij aan een totale it-transformatie
De basisprincipes voor informatieverwerking kunnen weleens volledig veranderen zodra bedrijven toegang krijgen tot quantum computing. Daar moeten ze wel een prijs voor betalen. Nieuwe oplossingen voor quantum computing bieden een compleet nieuw niveau van rekenkracht, dat nu nog grotendeels is voorbehouden aan de universitaire wereld. Toch is het goed mogelijk dat we tegen het einde van 2019 de eerste zakelijke toepassingen van quantum computing gaan zien, onder meer op het gebied van opslag en cryptografie.
- 2019 wordt níét het jaar van blockchain
In 2018 vierde de hype rond blockchain hoogtij. Blockchain zou het potentieel bezitten om traditionele technologie voor databeheer compleet te vervangen, zoals Gartner eerder dit jaar aangaf. Maar er is nog altijd sprake van de nodige verwarring rond de manier waarop blockchain in de praktijk is in te zetten, en zelfs over wat de term nu eigenlijk inhoudt.
Ondanks de hype wordt 2019 niet het jaar van blockchain. Bedrijven in verschillende sectoren blijven experimenteren met praktische toepassingsscenario’s van deze technologie, maar boeken waarschijnlijk alleen succes met implementaties in nichegebieden. Zolang er nog geen sprake is van een sectorbreed begrip van het potentieel en de realiteit van informatienetwerken op basis van gedistribueerde grootboeken en hoe voor overeenstemming met de wetgeving inzake gegevensbescherming (zoals de GDPR) is te zorgen, is de kans klein dat zakelijke blockchain-technologie in 2019 tot de norm uitgroeit.