Kamerstukken en nieuws van de ministeries bekijken, websites scannen, agenda’s natrekken. Het volgen van politieke ontwikkelingen is een hele klus. Lobbyisten, belangenclubs, hulporganisaties en journalisten kunnen nu de hulp inschakelen van de politieke monitor Polpo. Die tool van de gelijknamige Amsterdamse startup analyseert informatiestromen met behulp van kunstmatige intelligentie-toepassingen van IBM Watson.
Mede-oprichter Desmin Dekker: ‘We brengen bijvoorbeeld trendmatige ontwikkelingen van politieke thema’s in beeld, zoals de AVG.’ Hij legt uit dat Polpo gebruikmaakt van informatie op de websites van de Tweede Kamer en van de Rijksoverheid. Ook kunnen op verzoek extra bronnen worden toegevoegd. ‘We scrapen verschillende informatiebronnen real-time en houden gebruikers hier proactief van op de hoogte.’
Tijdens een demo bij Computable legt Dekker uit dat de interface van Polpo is opgebouwd volgens de conventies van sociale media: de filters, links, de zoekbalk bovenin en rechts de opgeslagen zoekopdrachten. Sinds Prinsjesdag 2018 is Polpo beschikbaar. Banken, een landelijke stichting en mediapartijen die de software in bèta hebben getest, zijn inmiddels klant, vertelt Dekker. Volgens hem zijn lobbyisten, ofwel public affairs-organisaties zoals hij ze noemt, de belangrijkste doelgroep.
Dekker: ‘Door contextherkenning kunnen we naast het onderwerp ook zien waarover politieke info gaat. Daarvoor gebruiken we algoritmen die de textmining verbeteren. We kunnen waarde aan statistische gegevens van tekst toekennen om inzicht te creëren. Alleen zoeken op keywords levert namelijk veel ruis op en je moet complexe query’s bouwen’, voegt hij toe.
Analyses vinden realtime plaats en periodiek wordt een analyse gegeven van de stand van zaken van bepaalde politieke thema’s die door de gebruiker zijn ingesteld. Dekker: ‘Bij het handmatig afstruinen van informatie kijk je altijd maar in een beperkte bronnenstroom. Door automatisering en ai kunnen we veel verder zoeken.’
Concurrenten
Gevraagd naar de belangrijkste functionaliteiten en analyse-vragen van Polpo somt Dekker op: ‘Analytics: wie zijn de relevante personen en organisaties die actief zijn op een bepaald thema?, trendanalyse: neemt aandacht voor onderwerp af? En trending topics: het genereren van onderwerpen die spelen rond een topic.’
‘Je kunt bijvoorbeeld selecteren op bedrijven die zich profileren op blockchain of Kamerleden die veel met dat onderwerp bezig zijn. Of wanneer het onderwerp op de politieke agenda komt.’ Dekker stelt tijdens de demo de parameters in en typt blockchain in. Het scherm vult zich met namen van politici, datums waarop blockchain besproken wordt en zoekresultaten van Kamerstukken over blockchain.
Verder onderscheidt het bedrijf zich van concurrenten door de inzet van IBM Watson. Volgens Dekker beschikken tools van concurrenten, zoals Haagse feiten, 1848 en de ANP Monitor, niet over die laag met kunstmatige intelligentie.
Student politicologie
Dekker studeerde politicologie en werkte na zijn studie kort in het softwarebedrijf van zijn ouders, You-get (proces management). Daarna richtte hij Polpo op, samen met politicoloog en bestuurskundige Caspar Pille. Het team van Polpo bestaat inmiddels uit zes man.
Voor de toekomst wil het bedrijf onder meer uitbreiden naar een politieke monitor met informatie over de Europese Unie. Verder kijkt Dekker onder meer naar de mogelijkheden om het systeem te bevragen met een concrete vraag. Nu wordt op onderwerp en context gezocht.
Verder wil hij op termijn ook de omvang van historische data vergroten. ‘De tool is nu geladen met informatie, die teruggaat tot de start van de huidige kabinetsperiode. We zijn vooral gericht op nieuwe informatie, maar voor sommige partijen kan het ook interessant zijn op terug te kijken. Bijvoorbeeld als ze willen weten wanneer een bepaald wetsvoorstel werd ingediend.’
Polpo is sinds oktober 2018 op de markt. Afnemers kunnen voor een bedrag ‘per maand per gebruiker’ of ‘per opgeslagen zoekopdracht’ de dienst afnemen.