De Sociale Verzekeringsbank (SVB) mag gratis de salarisadministratie voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb-houders) blijven doen. De SVB voert hiermee een publieke taak uit die niet onder de Wet Markt & Overheid valt. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vastgesteld. Daarmee wijst de ACM een klacht van Verloning .nl af, die dit oneerlijke concurrentie vindt. Verloning kan nog in bezwaar gaan tegen het besluit van de ACM maar ziet daar van af.
De SVB betaalt rekeningen van zorgverleners die door de pgb-houder worden ingehuurd. Mensen met een persoonsgebonden budget zijn bijvoorbeeld langdurig zieken, mindervaliden of ouderen. Zij kunnen zelf bepalen welke zorgverleners ze willen.
De ACM had een klacht gekregen van de organisatie Verloning.nl. Dit bedrijf biedt ook salarisadministratiediensten aan pgb-houders aan. Het bedrijf vindt dat de SVB de Wet Markt en Overheid overtreedt, omdat de SVB gratis salarisadministratiediensten aanbiedt en dat is oneerlijke concurrentie.
De ACM heeft vastgesteld dat de SVB wettelijk gezien een publieke taak uitvoert. De pgb-regeling is onderdeel van het Nederlandse zorgstelsel. Het Rijk heeft het financieel beheer van het pgb aan de SVB opgedragen waarbij de uitvoeringsorganisatie ook fraude met pgb-gelden moet zien te voorkomen. De toezichthouder vindt daarom de Wet Markt en Overheid daarom niet van toepassing omdat er geen sprake is van een economische activiteit. De ACM heeft het handhavingsverzoek van Verloning.nl afgewezen.
Ondanks dat het bedrijf wel kansen ziet, ziet Verloning.nl af van hoger beroep. ‘Het kost tijd en geld en we schieten er praktisch niets mee op’, aldus een woordvoerder.
Ten overvloede merkt de ACM op dat de SVB geen winstoogmerk heeft met het aanbieden van salarisadministratiediensten. De SVB moet deze salarisadministratiediensten gratis verstrekken aan de budgethouder. Als gevolg hiervan heeft de SVB geen commerciële vrijheid om zelf haar tarieven vast te stellen. De activiteiten, inclusief de salarisadministratiedienst, die de SVB in het kader van het pgb uitvoert, worden volledig uit overheidsmiddelen gefinancierd.
Falend systeem
Opmerkelijk is dat de ACM in de uitspraak wel ingaat op de grote problemen die er zijn geweest bij de uitbetalingen en de controle daarop van de pgb’s. Volgens de toezichthouder ‘heeft het tegengaan van fraude en oneigenlijk gebruik daarom voor de regering hoge prioriteit. Om fraude tegen te gaan en te borgen dat het pgb aan zorg van goede kwaliteit wordt besteed, heeft de regering de SVB aangewezen om voor budgethouders betalingen uit het pgb te verrichten en het budgetbeheer uit te voeren.’
Maar de ACM gaat niet in op de falende ontwikkeling van het systeem waarmee pgb’s worden geadministreerd, beoordeeld en uitbetaald. Het Bureau ICT Toetsing (BIT) betwijfelde recent of het systeem ‘ooit gaat slagen. De Tweede Kamer wilde in 2016 de pgb-gelden nog weghalen bij de SVB.