Netwerktechnologieën hebben zich de afgelopen twee decennia sterk ontwikkeld. Dankzij nieuwe standaarden en transmissietechnologieën hebben we nu stabiele breedbandverbindingen die gigabitsnelheden leveren. Optische glasvezel of supervectoring zijn slechts twee voorbeelden van de laatste ontwikkelingen.
Ook op het gebied van draadloze verbindingen gebeurt er veel. Om de paar jaar komt er een nieuwe opvallende wifi-standaard. Beginnend met 11b/a, later gecombineerd in 11g, overgaand naar n en dan naar de huidige 802.11ac Wave 2, en zelfs de ‘pre-standaard’ 802.11ax. De laatste twee bieden draadloos dezelfde snelheden als de meeste bekabelde netwerken. Met deze groei van beschikbare standaarden is er één belangrijk ding veranderd: in het verleden konden we elke nieuwe standaard automatisch de voorkeur geven boven de oude. Omdat deze sneller, beter en/of veiliger was. Vandaag de dag is de situatie anders. Nieuwe standaarden bieden vaak specifieke verbeteringen voor bepaalde scenario’s, zeker als het om professioneel gebruik gaat.
Voorbeeld 802.11s mesh
Neem bijvoorbeeld mesh-wifi. Mesh wordt nu sterk gehypet. Het idee achter mesh is dat draadloze netwerken met meerdere access points zichzelf automatisch configureren. Een van de toegangspunten fungeert als een master en is direct verbonden met internet. De andere zijn draadloos met deze master verbonden. Hierdoor ontstaat een netwerk van access points die volledig draadloos met elkaar communiceren.
De technische grenzen van een mesh-netwerk zijn met ongeveer zes access points bereikt. Dit betekent dat de technologie slechts beperkt bruikbaar is voor toepassing binnen een bedrijf en alleen voor duidelijk gedefinieerde scenario’s. De technische reden voor deze beperking is dat een deel van het radiospectrum, dat wordt gebruikt voor het verzenden van gegevens in het mesh-netwerk, nodig is voor de onderlinge communicatie tussen de apparaten. In extreme gevallen kan de bandbreedte voor de overdracht van data per mesh node halveren. Mesh is dus meer een technologie voor thuisgebruikers zonder diepgaande technische kennis die netwerken met een klein aantal apparaten willen bouwen. Netwerken die tot op zekere hoogte zichzelf installeren.
Er zijn ook professionele toepassingen waar mesh een goede oplossing biedt. Neem pop-up stores die net zo snel verdwijnen als ze zijn opgericht. Of delen van gebouwen waar het leggen van netwerkkabels uiterst lastig of zelfs onmogelijk is. Bij professioneel gebruik moet je in elk geval rekening houden met een ander belangrijk nadeel van mesh: hoewel de IEEE 802.11s-standaard duidelijk aangeeft dat mesh op laag twee van het zevenlaagse OSI-model wordt gerealiseerd, gebruiken de meeste leveranciers hogere lagen, waardoor het onmogelijk is apparatuur van verschillende leveranciers te gebruiken om een mesh-netwerk op te zetten. Een oplossing hiervoor is de Multi-AP-certificering, die echter nog niet beschikbaar is.
Voorbeeld 802.11ax (Wi-Fi 6)
The next big thing in wifi is 802.11ax (Wi-Fi 6), die sinds 2013 ontwikkeld wordt. De definitieve goedkeuring van de standaard door de High Efficiency WLAN Study Group is gepland voor eind 2019. De eerste apparaten die echt aan de norm voldoen, zullen dus op zijn vroegst halverwege tot eind volgend jaar op de markt komen. Producten die vandaag de dag als ‘ax-producten’ op de markt verschijnen, zijn pre-standaardapparaten. En die vormen voor zakelijke klanten een risico: ze kunnen in de toekomst niet compatibel blijken.
Daarnaast biedt Wi-Fi 6 weinig hogere snelheid. Het levert vooral profijt op in omgevingen met een hoge dichtheid, waar grote aantallen wifi-clients en ip-apparaten (IoT) tegelijkertijd moeten worden verbonden. Typische voorbeelden zijn voetbalstadions of grote evenementen.
Met 802.11ax wordt de beschikbare bandbreedte efficiënter toegewezen aan de individuele clients. De transmissie is stabieler en individuele verbindingen hebben een sterker signaal. Als je gewoonweg meer bandbreedte wilt voor een beperkt aantal apparaten, kun je beter kijken naar de snelheden van de huidige wifi-standaard 802.11ac Wave 2.
Voorbeeld 802.11ac Wave 2
802.11ac is de nieuwste high-speed wifi-standaard en sinds 2013 op de markt. De meeste van de nieuwere smartphones ondersteunen de snelle 11ac-standaard. Volgens de IDC Market Tracker for Worldwide Enterprise WLAN 2018 bereikt 11ac nu pas geleidelijk volledige marktpenetratie voor professioneel gebruik met een aandeel van 85,2 procent van de wereldwijde leveringen.
En de redenen voor brede adoptie zijn duidelijk. Na de hogere prestaties die de oorspronkelijke release van 802.11ac met zich meebracht, zorgde de komst van Wave 2 MU-MIMO (multi-user multiple input en multiple output) vervolgens voor nog meer verbeteringen in het gebruik van de beschikbare bandbreedte.
Multi-user MIMO (kortweg MU-MIMO) werkt uitsluitend in de 5-GHz band en maakt het mogelijk de streams van een access point gericht te verdelen tussen (mobiele) clients. Hierdoor worden meerdere apparaten tegelijkertijd van data voorzien en alle beschikbare streams optimaal benut. Het resultaat is een toename van de totale bandbreedte en dit wordt gebruikt om data parallel over te dragen.
Samen met MU-MIMO brengt de tweede golf van 11ac twee extra verbeteringen die ook de bandbreedte vergroten: 4×4 MIMO en ondersteuning voor kanaalbreedtes tot 160 MHz. Met een 4×4 MIMO access point is de maximaal beschikbare datasnelheid van 1733 Mbps tussen meerdere clients te verdelen om het radiospectrum volledig te benutten.
De bruikbaarheid van kanaalbreedtes tot 160 MHz in de 5-GHz band verdubbelt theoretisch de prestaties in vergelijking met 802.11ac Wave 1 en de maximale kanaalbreedte van 80 MHz. Het aantal beschikbare kanalen wordt bij het gebruik van link aggregation echter verminderd. Meer functies en verbeteringen van de 11ac Wave 2 zijn terug te vinden in onze white paper.
Al met al biedt de nieuwste standaard 802.11ac wave 2(Wi-Fi 5) aanzienlijke prestatie- en efficiëntieverbeteringen voor draadloze netwerken. Op dit moment is het de wifi-standaard voor bedrijven en gebruikers die op zoek zijn naar de hoogst mogelijke draadloze datatransmissiesnelheden.
Wat volgt?
Niet alleen gebruikers moeten rekening houden met de verschillende wifi-standaarden. Ook wij als producenten moeten de juiste strategie ontwikkelen. We nemen elke (nieuwe) standaard serieus en kijken naar de mogelijkheden en verbeteringen ervan, lang voordat ze op de markt komen. Als het gaat om Wi-Fi 6 (11ax) en mesh (11s), zijn we al druk bezig nog voor ze worden aangekondigd. We beslissen echter van geval tot geval welke technologische innovaties we zinvol vinden voor ons productassortiment. Bedrijven die op zoek zijn naar de juiste oplossing kunnen wij alleen maar adviseren om hetzelfde te doen.