Nederlandse techbedrijven die in 2018 naar de beurs zijn gegaan, groeien hard. In de Europese top-10 van techbedrijven die in 2018 een beursnotering kregen (via een ipo: initial public offering) staan twee Nederlandse bedrijven: betaaldienstverlener Adyen en leverancier van open source data-analysetools Elastic. Dit blijkt uit een rapport van Atomico. Daaruit komt verder naar voren dat de strijd om techtalent door de groei van de techbedrijven verhevigt.
Dat blijkt uit het State of European Tech Report 2018 van investeerder Atomico, in samenwerking met startupevenementorganisator Slush en advocatenkantoor Orrock. Volgens de samenstellers van het rapport was 2018 opnieuw een recordjaar voor de Europese technologiesector. ‘De sector groeide vijf keer sneller dan de rest van de Europese economie’, stellen ze.
In 2018 leverde de Nederlandse technologiesector twee van de top-10 Europese beursgangen: Adyen en Elastic. Het rapport beschrijft vijf belangrijke trends die onderliggend zijn aan de toenemende invloed en het succes van de Nederlandse technologiesector.
5 trends uit rapport
- Een succesvol jaar voor Nederlandse ipo’s: met een waarde van 7,8 miljard dollar was Adyen de op een na grootste Europese ipo op basis van marktkapitalisatie bij exit in 2018, terwijl Elastic vijfde was met 2,5 miljard dollar. De top 10-Europese exits hadden een gezamenlijke waarde van meer dan vijftig miljard dollar [Bron: Dealroom.co].
- Hoge dichtheid Nederlandse developer-talenten: Amsterdam is nu de op twee na grootste stad in Europa voor professionele ontwikkelaarss – er wonen er 216.800. In Parijs wonen 268.600 developers en in Londen 357.900 developers [Bron: Stack Overflow].
- Strijd om talent nog intenser: 59 procent van de Benelux- en de Franse techondernemers zegt dat de strijd om techtalent is toegenomen, met name bij techgiganten. 53 procent gelooft dat juist de lokale startups talent wegkapen [Bron: The Official State of European Tech Survey]. Bovendien is 46 procent van de vacatures voor software-engineer in Nederland moeilijk te vervullen. Dit percentage is het hoogste van Europa en is met 42 procent gestegen ten opzichte van 2017 [Bron: Indeed]. Dit kan verklaren waarom softwarebedrijven in Amsterdam de op twee na hoogste salarissen hanteren met een gemiddelde beloning van 52.250 dollar. Ter vergelijking: in Londen verdienen developers gemiddeld 54.000 dollar en in Berlijn 58.750 dollar [Bron: Glassdoor].
- Het draait niet alleen om Amsterdam: Den Haag staat op de vierde plaats als het gaat om snelgroeiende techcommunity’s in Europa met 121 procent groei in deelnemers aan techgerelateerde Meetup-evenementen. Het Zwitserse Zug, de thuishaven van een groeiende cryptocommunity, staat met een toename van 177 procent op nummer 1 [Bron: Meetup].
- Europa heeft een diversiteits- en inclusiviteitsprobleem: van alle fondsen die door Europese VC-gesteunde bedrijven in 2018 zijn opgehaald, ging maar liefst 93 procent naar teams met alleen mannelijke oprichters [Bron: Dealroom.co].
Belangrijkste trends gelet op ontwikkelingen rondom Nederlandse bedrijven volgens Atomico.
Den Haag is ook populair
Uit recente data van vacaturesite Indeed blijkt dat 46 procent van de Nederlandse vacatures voor software-engineers moeilijk te vervullen is. ‘Dit percentage is het hoogste in Europa, aangezien techondernemers voor het aantrekken van techtalent moeten concurreren met zowel lokale start-ups als techgiganten. Dit is een mogelijke verklaring waarom softwarebedrijven in Amsterdam de op twee na hoogste salarissen hanteren, maar tegelijkertijd ook het op twee na hoogste aantal developers in Europa hebben’, stellen de samenstellers van het rapport.
Het State of European Tech Report 2018, waarvoor vijfduizend mensen zijn ondervraagd, is samengesteld door Atomico, een Europese investeringsmaatschappij die wereldwijd actief is. Het rapport is gepresenteerd tijdens Slush, één van de grootste start-up- en techevenementen ter wereld die georganiseerd worden in de Finse hoofdstad Helsinki. Ook techadvocatenkantoor Orrick schreef mee aan het rapport.