Staatssecretaris Knops feliciteert Computable met het vijftigjarige bestaan van de ict-vaktitel. Hij gaat in een videoboodschap in op de maatschappelijke veranderingen door ict. Hij duidt de gevolgen van big data en kunstmatige intelligentie en wijst op nieuwe vormen van samenwerkingen tussen burgers, bedrijven en overheden die ontstaan door digitalisering.
Knops vindt ook dat de overheid moet experimenteren en risico’s moet durven nemen als dat nodig is om verder te komen. Dat zegt hij in een video-boodschap die werd opgenomen voor de festiviteiten rondom het vijftigjarige jubileum van Computable. We publiceren de video samen met een uitgebreid interview met de staatssecretaris.
Knops: De voortschrijdende automatisering in ons dagelijks leven is één van de belangrijkste én meest zichtbare veranderingen van de afgelopen vijftig jaar. Eerst werd de computer steeds kleiner, sneller en goedkoper en daarmee toegankelijk voor iedereen. Daarna kwam alles in een stroomversnelling met computers die het werk ondersteunde en daarna ingrijpend veranderde. Zoals de opkomst van netwerken en internet en met de onstuitbare opkomst van smartphones, big data en artificial intelligence. Daar zitten we nu midden in.’
Grote ambities van kabinet
Volgens Knops zijn het spannende tijden met grote veranderingen en horen daar ook grote ambities bij. Hij stelt dat dit kabinet een hoge prioriteit stelt aan digitalisering. Hij wijst op de doelstelling om digitaal koploper te zijn in Europa en een door het kabinet gedragen strategie die ervoor moet zorgen dat het doel wordt bereikt.
Knops: ‘We kijken niet alleen hoe digitalisering ons helpt om onze taken uit te voeren, maar we letten ook op de gevolgen van digitalisering voor de samenleving.’ Hij wijst op het belang dat de overheid haar kennis op het gebied van ict en data vergroot, zodat het een goede partner en opdrachtgever kan zijn en weet waar het over gaat.
‘Dat vereist ook dat we tijdig en grondig nadenken over de mogelijkheden en gevolgen van nieuwe technologie. En het vereist een andere manier van werken: dichter bij de samenleving, meer in coalities, over de grenzen van organisaties en disciplines heen.’ Knops vindt ook dat de overheid moet experimenteren en risico’s moet durven nemen als dat nodig is om verder te komen.
Het artikel gaat verder onder de video.
NLDigibeter
Knops gaat in op de plannen NLDigibeter die voor de zomer van 2018 naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Daarin staan plannen om samen met het bedrijfsleven, kennisinstituten, maatschappelijk organisaties en mede-overheden de komende jaren te werken aan een toekomstbestendige, veilige en toegankelijke overheidsdienstverlening.
De staatssecretaris: ‘Ik hoop dat u met ons meedoet om met de inzet van nieuwe technologie, met oog voor publieke waarde als veiligheid en privacy en gestuurd door de behoeften en belangen van burgers en bedrijven, daaraan te werken.’ Hij hoopt dat iedereen binnen de ict daaraan bijdraagt. Specifiek voor Computable wenst hij dat de vaktitel de ict-ontwikkelingen en impact op de maatschappij, het bedrijfsleven en de overheid ‘monter, kritisch en deskundig’ blijft volgen en duiden. ‘Zoals het dat de afgelopen vijftig jaar ook heeft gedaan’, aldus Knops.
Vijftig spannende jaren
Hij verwacht dat de komende vijftig jaar enerverend zullen zijn: ‘Automatisering heeft ons veel goeds gebracht. Het bracht overheden en bedrijven efficiency, kostenvoordelen en ongekende nieuwe mogelijkheden. Het bracht mensen tijdswinst en gemak en verhoogde de kwaliteit van leven. Het waren vijftig spannende informatiseringsjaren. Het zou me niet verbazen als de komende vijftig jaar nog spannender zijn en ik kijk daar naar uit.’
Computable-interview
Knops gaat in een uitgebreid interview met Computable verder in op ict-vernieuwingen bij de overheid. Hij vindt dat ict-projecten nog te vaak als kostenposten worden gezien en onvoldoende oog is voor wat digitalisering oplevert. De staatssecretaris wil meer ruimte voor ict-experimenten en samenwerkingen en gaat in op de Digitale Agenda van de Nederlandse overheid.