In 2025 is het zover: SAP ECC zal niet langer worden ondersteund. Hoe voorkom je dat jouw organisatie op dat moment buitenspel komt te staan? In de ideale situatie is jouw organisatie stabiel, maar tegelijk zo flexibel en wendbaar dat je mee kunt met marktontwikkelingen en innovatieve technologie. Of beter nog: zodat je de koploper wordt in de innovatierace. S/4HANA vormt de basis om dit te realiseren.
Tijd dus om de core over te brengen naar S/4HANA. Dat betekent niet dat je nu overhaast alle acties in gang moet zetten. Integendeel. Gebruik de komende periode om je voor te bereiden op de toekomst, zodat het systeem én de medewerkers klaar zijn voor de overstap. Zorg er in de tussentijd ook voor dat het jaar 2025 niet de enige reden is om de overstap te maken, maar zorg voor een onderbouwde business case.
S/4HANA als digitale core: de perfecte basis
In de praktijk zie ik in veel organisaties dat er door de jaren heen een wildgroei aan applicaties, processen en maatwerk is ontstaan bovenop het system of records. In principe kan hierop worden doorontwikkeld. Wel valt dit vaak duur uit en biedt het minder flexibiliteit. Tevens wordt de overstap naar een nieuw systeem zoals S/4HANA steeds ingewikkelder, naarmate de hoeveelheid maatwerk groeit. Begrijp me niet verkeerd, S/4HANA is geen garantie om een innovatieheld te worden, maar het is wel de digitale core die jouw organisatie verbindt aan mensen, bedrijfsnetwerken, Internet of Things (IoT), big data en nog veel meer. Ergo: een perfecte basis om op voort te borduren.
Klinkt goed, maar wat brengt het me concreet?
Dankzij S/4HANA is een it-afdeling mijns inziens beter in staat om aan de toenemende vraag van de business te voldoen. Of het nu gaat om verbeterd gebruiksgemak, beter inzicht in processen en resultaten, realtime analyses of simulaties; alles wordt eenvoudiger met deze digitale core. Bovendien zal het aantal verzoeken van collega’s verminderen, dankzij het rolgebaseerde intuïtieve gebruik. Dit betekent dat it meer tijd overhoudt voor andere dingen. Ook de business zal voordelen ervaren. Zij krijgt namelijk nieuwe mogelijkheden tot haar beschikking door toegang tot IoT, big data en sociale netwerken. Dit betekent dat er grote stappen kunnen worden gezet op het gebied van innovatie. Daarnaast is de business in staat om processen te vereenvoudigen, te versnellen en applicaties en processen makkelijker met elkaar te integreren. De hele organisatie profiteert van rapportages, analyses en voorspellingen vanuit één bron van waarheid, die op ieder device toegankelijk is.
De overstap: ga niet over een nacht ijs
Voordat je de overstap maakt naar S/4HANA is het cruciaal om een aantal zaken helder in kaart te hebben. Voor goede, complete voorbereiding vormen de volgende drie stappen een goed uitgangspunt:
- Stap 1: Definieer een heldere visie
Hoe ziet de gewenste ‘to be’ situatie eruit? - Stap 2: Verwerf inzicht in de ‘as is’ situatie
Stel jezelf vragen zoals: Welke processen worden met SAP afgedekt? Welke processen worden door andere applicaties afgedekt? Kunnen deze worden ondergebracht in SAP? Wordt daarmee het landschap optimaler? - Stap 3: Stel het plan op om van ‘as is’ naar ‘to be’ te komen
Wat moet er gebeuren om aan de overstap te beginnen? Wat zijn mogelijke hindernissen? Waar liggen knelpunten? Hoe neem je de organisatie mee van A naar B? Wat zijn mijn drivers naast de eindstreep van 2025?
Er zijn twee belangrijke aspecten bij een dergelijke overstap: de techniek en de mensen. Op beide gebieden moeten keuzes worden gemaakt. Denk aan de keuze tussen een migratie en een herimplementatie, of die tussen cloud en on premise. Daarnaast moet er worden nagedacht over zaken als verandermanagement. Zoals ik eerder al noemde: overhaast niets, maar begin wel tijdig met nadenken over de volgende stap. Want met een tijdige start en goede voorbereiding verkrijg jij misschien wel de koploperspositie in de innovatierace.