De waarde van de globale IoT-markt (software, diensten, connectiviteit en apparatuur) komt in 2018 uit op 130 miljard dollar, zo berekende het marktonderzoeksbureau GlobalData. Tegen 2023 zal dit a 318 miljard dollar zijn, voorspelt het bureau.
Oplossingen voor overheden, nutsbedrijven en fabrieken domineren voorlopig de markt, zij maken nu 58 procent uit. In 2023 zal dat nog altijd 55 procent zijn. Reizen, retail en vrije tijd zijn dan marktsegmenten die mee een rol spelen. Energie en transport zijn de voornaamste verticale segmenten, met een gecombineerde 15 procent marktaandeel in 2018 en 2023.
Terwijl apparaten en connectiviteit nu de grootste weerklank krijgen, zijn het vooral de software en de diensten die de grootste opportuniteiten gaan vormen, denk GlobablData. Deze categorieën omvatten onder meer engineering, installatie, onderhoud en project management. Ook het opzetten van platformen software en applicatieontwikkeling vormen interessante kansen, net zoals bijvoorbeeld cloud-toepassingen en machine learning. Tegen 2023 zal die markt 226 van de 318 miljard uitmaken.
Het diverse ecosysteem van providers die software en diensten leveren, maken dit een zeer competitieve omgeving, meent GlobalData. Of alle spelers, soms met overlappende capaciteiten en met dezelfde verticale markten in het vizier, zullen overleven is nog te vroeg om te zeggen.
IoT bij grote bedrijven
Op enterprise-vlak is IoT nog maar net het stadium van kostencontrole en productiviteitsverbeteringen net ontgroeid. Meer projecten worden opgezet en breder toegepast. Nieuwe zaken als ai en virtual en augmented reality zullen daarbij de manier waarop bedrijven IoT gebruiken, gaan veranderen en bijkomende inkomstenbronnen vormen, verwachten de onderzoekers.