Voormalig vastgoedondernemer Rudy Stroink en zijn vrouw Saskia van B. zijn schuldig bevonden aan omkoping, fraude en witwassen. Het duo had een kleine tien jaar geleden een Google-directeur gepaaid om te zorgen dat Google een datacenter aan de Eemshaven zou blijven gebruiken. De rechtbank in Almelo acht dit bewezen en legt het duo taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen op.
Stroink stond aan het hoofd van het Utrechtse vastgoedbedrijf TCN, dat verscheidene datacenterlocaties in Nederland exploiteerde. Van B. leidde een van de werkmaatschappijen van dit bedrijf. Grote delen van TCN gingen in 2012 failliet door de economische, financiële en vastgoedcrisis van toen.
Een van de locaties die TCN uitbaatte, was een datacenter van Google aan de Eemshaven. Om het Amerikaanse techbedrijf over te halen het pand te kopen of de huur te verlengen, werden tussen juli 2008 en maart 2010 diverse verdachte betalingen verricht aan Simon Tusha. Hij was destijds als strategisch onderhandelaar bij Google verantwoordelijk voor de locatiekeuze van datacentra.
Gevangenisstraf
Het TCN-tweetal betaalde volgens de rechter bijna zes ton aan steekpenningen en beloofde Tusha zelfs tien miljoen euro als hij ervoor zorgde dat Google het datacenter zou overnemen. Uiteindelijk besloot het techbedrijf de huur te verlengen. Het duo heeft de aanklacht altijd ontkend.
De rechter legt Stroink (1955) een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en een werkstraf van 240 uur op. Van B krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een werkstraf van 180 uur. De rechter ziet deze vrouw als feitelijk leidinggevende van het bedrijf. Beiden werden vrijgesproken van de aanklacht ‘deelname aan een criminele organisatie’. De uitspraak staat hier.
Tusha bekende in 2016 in een Amerikaanse rechtszaak schuldig aan het aannemen van steekpenningen en belastingfraude.