Wat hebben kristallen, glas en DNA gemeen? Het zijn allemaal innovatieve, nieuwe manieren om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar het opslaan van grote hoeveelheden gegevens. Dat meent althans Nick Powling, general manager Components bij Exertis Hammer. Hij signaleert vier trends in nieuwe media-opties voor storage en ziet ook mooie ontwikkelingen in conventionele opslag.
Onderzoeksbureau IDC, dat gegevensgroei jarenlang heeft voorspeld, zegt dat het digitale universum zou kunnen groeien tot meer dan 160 zettabytes (ZB) aan gegevens tegen 2025. Het wordt in niet geringe mate gevoed door de opkomst van de vele sociale en mobiele activiteiten. Tel daarbij de gegevens op die worden gegenereerd door het internet of things (IoT) en die projectie van 160 ZB lijkt gemakkelijk haalbaar.
Aangezien de hoeveelheid gegevens blijft toenemen, is het een uitdaging voor de opslagsector om manieren te vinden om aan de vraag naar opslag van gegevens te voldoen. De huidige infrastructuur kan slechts een fractie van de komende stortvloed aan gegevens aan, die naar verwachting tegen 2040 al het silicium zal verbruiken dat geschikt is voor microchips.
Weliswaar zullen niet alle gegenereerde gegevens lang of zelfs helemaal niet worden bewaard, maar toch is de opslagsector voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om ervoor te zorgen dat datacenters de capaciteit bezitten die ze nodig hebben. Naarmate de hoeveelheid gegevens toeneemt, is aanzienlijke innovatie nodig op het gebied van opslag om te voldoen aan de vereisten inzake capaciteit, prestaties en begroting.
Binnen conventionele media wordt er vooral gezocht naar nieuwe manieren om grote hoeveelheden op te slaan in een kleine ruimte. Ook wordt er gezocht naar andersoortige ruimtes. Zo bekijkt Microsoft in Project Natick bijvoorbeeld of het mogelijk is om datacenters onder water te bouwen. Het vermindert de noodzaak om een geschikte locatie op het land te vinden en biedt een geweldige manier om de centra koel te houden. Dan is er nog de door IJsland voorgestelde wolkenkrabber van gegevens die, met een hol midden, een koelingsluchtstroom zou genereren.
Maar het zijn de nieuwe media-opties die echt spannend zijn en waar we al wat echt origineel denken bemerken. Kristallen en DNA worden bijvoorbeeld allemaal aangeprezen als toekomstige oplossingen voor gegevensopslag.
Vier trends
Trend 1: DNA-opslagplaatsen
Het idee om gegevens op DNA op te slaan is niet zo nieuw, maar het is nog in ontwikkeling. Het potentieel is echter enorm. DNA heeft een informatie-opslagdensiteit die meerdere ordes van grootte hoger is dan welke andere bekende opslagtechnologie dan ook. Een gram DNA kan ruwweg 1 ZB aan gegevens bevatten en vier gram kan alle in een jaar gecreëerde gegevens bevatten. De uitdaging voor de industrie bestaat erin manieren te vinden om deze gegevens uit grote DNA-opslagplaatsen op te halen.
Trend 2: Zoutkristal-storage
Ondertussen kijken vernieuwers naar het gebruik van kristallen als opslagmedium. Nano-formaat zoutkristallen, gecodeerd met gegevens met behulp van het licht van een laser, zouden een volgende gegevensopslagtechnologie kunnen zijn.
Trend 3: Holografische opslag
Wat nog meer? Holografische opslag is een zich ontwikkelende technologie die gebruikmaakt van de volledige diepte van standaardschijven, in tegenstelling tot alleen het oppervlak, en gegevens op meerdere niveaus veilig kan opslaan voor iets meer dan vijftig jaar.
Trend 4: 5D-glasschijven
En 5D-glasschijven; een prototype ter grootte van een munt van twee pond die 360 TB aan gegevens kan bevatten en extreme hitte tot 190 graden Celsius kan weerstaan is reeds gecreëerd. Het team erachter gelooft dat de gegevens op deze schijven miljarden jaren kunnen worden bewaard. Hitachi heeft ook een 5D-glasdataschijf geproduceerd. Het maakt gebruik van binaire code en een 2 mm dik stuk kwartsglas van 2,54 vierkante centimeter kan 40 MB aan gegevens bevatten.
Dit zijn vier trends met allemaal baanbrekende dingen. Maar laten we ook de oudere manieren om gegevens op te slaan niet vergeten. Zo is er nog steeds een groeiende behoefte aan band in de videobewaking, media en amusementsmarkten. Sony heeft een magnetische cassetteband ontwikkeld die 148 GB per vierkante centimeter kan bevatten. Dus of we het nu over conventionele of nieuwe media hebben, storage is zo saai nog niet!
(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 06/2018.)
“Het maakt gebruik van binaire code en een 2 mm dik stuk kwartsglas van 2,54 vierkante centimeter kan 40 MB aan gegevens bevatten.”
40MB… typo?