Nederland moet stoppen met het gebruik van Chinese software voor de vitale infrastructuur van de overheid. Dit stellen GroenLinks en de VVD vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De twee politieke partijen roepen het kabinet op minder naïef te zijn en de aanbesteding van C2000 terug te draaien. Voor de vernieuwde versie van dit communicatiesysteem voor hulpdiensten en politie werd eerder gekozen voor een dochteronderneming van het Chinese bedrijf Hytera Communications.
Dit schrijft Verbinding, vakblad voor mobiele communicatie. Zo zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg tegen het blad: ‘Ministers maken zich terecht zorgen over economische spionage en risicovolle bedrijfsovernames in Nederland. Vooral door Rusland en China. Tegelijkertijd gebruiken onze agenten straks software van Chinese makelij, en maken we onszelf onnodig kwetsbaar. Ik wil het kabinet daarom vragen: doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders.’
Eerder deze maand werd al bekend dat het kabinet werkt aan een plan om risicovolle bedrijfsovernames en mogelijke spionage door China tegen te gaan. Regeringspartij D66 is bijvoorbeeld bezorgd over de 5G-plannen van de Chinese telecomreus Huawei in Nederland.
Vernieuwd C2000
Er wordt al langer geageerd tegen de gunning van de opdracht voor C2000 om kostentechnische redenen aan hoofdleverancier Hytera Mobilfunk, een Duitse dochteronderneming van het Chinese bedrijf Hytera Communications. Uit onderzoek van het tv-programma Zembla van de VARA bleek dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ernstige bezwaren hebben tegen de betrokkenheid van een Chinese partij bij de bouw van het vitale spraaknetwerk. De inlichtingendiensten vrezen voor het risico van sabotage. Bovendien, stelt Zembla, dreigt het C2000-netwerk door capaciteitsproblemen overbelast te raken bij een calamiteit of een terroristische aanslag.
In de nacht van 12 op 13 november vond in Limburg overigens de proefmigratie plaats naar het vernieuwde C2000. Het huidige C2000 netwerk is aan het einde van de technische levensduur. De overgang van het huidige C2000 naar het vernieuwde netwerk is in deze regio van begin tot eind succesvol uitgevoerd.
Maak alsjeblieft gebruik van de mogelijkheden die er zijn om onder de noemer landsbelang/nationale veiligheid, zonder Europese aaanbesteding cruciale investeringen te kunnen doen.
Grappig. Het toont weer het niveau van de discussie en het vertoon in de politiek.
Alsof de Chinezen zo dom zouden zijn om softwarematig achterdeurtjes in te bouwen. Met het aanzienlijk risico dat die gevonden worden.
Terwijl hardwarematig veel meer mogelijkheden bestaan. Daarbij is een groot deel van de huidige in gebruik zijnde pc-hardware geproduceerd in China.
Het is niet de vraag of bedrijven (en overheden) achterdeurtjes in (laten) bouwen in ‘hun’ software. Dat gebeurd zeker. Het maakt niet uit uit welk land dat komt.
Hoe doen we dat in de IT als we zaken niet betrouwbaar genoeg achten ? Oh ja… redundantie of backup.
Je zou ook eens conform ons eigen beleid kunnen nadenken of je geen Open Source oplossing kunt eisen. En dan natuurlijk ook zorgen voor een beheerorganisatie die daarmee overweg kan. Dat mes snijdt aan twee kanten: het wordt veiliger en op de duur kun je het zelf.
Wat vindt ‘Europa’ er trouwens van ?