Videocommunicatie is geen optie meer, maar noodzaak. Sinds videoconferentie uit de cloud komt, is het veilig (en conform GDPR), breed inzetbaar binnen het bedrijf en maakt het meer en meer onderdeel uit van de externe communicatie. Wat zijn de verwachtingen voor 2019?
Even terugkijken. Vijf jaar geleden stond videoconferentie vanuit de cloud te boek als een disrupter. Het was functioneel sterk, makkelijk in beheer, had een goede ROI en was breed binnen het bedrijf inzetbaar.
De veranderingen binnen een gemiddeld bedrijf zijn ook groot. We werken niet meer op dezelfde werkplek (open werkvloeren, huddle rooms, vanuit huis) en it-interoperabiliteit, flexibiliteit en multi-platformsupport doen hun intrede. Hierdoor kon videocommunicatie worden ingezet om sneller en beter een product naar de markt te krijgen (time to market).
Spreekt dit voor internationale bedrijven voor zich, door bijvoorbeeld het fileleed en het SaaS-model wordt video ook binnen de landsgrenzen populairder en is het toegankelijker voor het MKB.
En video zelf evolueert razendsnel. Was het een voordeel, nu is het een noodzaak. Artificiële intelligentie zal dit proces nog eens versnellen, waarbij de vraag van de gebruiker centraal komt te staan. Zijn typische eerdere kenmerken van complexiteit en kosten niet meer de hoofdzaak, de bedrijfscultuur is dat nu juist wel. En dit neemt alleen maar toe. Denk aan de millennials, ook wel de ‘pragmatische generatie genoemd en uw (toekomstige) werknemer. Zij verlangen geavanceerde technologie die communicatie makkelijker moet maken.
Cloud, grote bandbreedte, 4K, WebRTC en ai gaan dit mogelijk maken.
Op dit moment heeft een bedrijf gemiddeld 4,4 verschillende technologieën in huis voor communicatie. Automatisering en productiviteitbots gaan dit slechten. Zaken als Siri in zakelijke omgevingen, stem- en gezichtsherkenning en machinaal leren maken enorme technologische sprongen in de meeting room. Speak to tekst-oplossingen zijn al leverbaar en gespreksanalysesoftware gaat bijdragen aan verbeteringen. Kortom, het wordt een spannend jaar.
Als er een rem op komt, dan via AVG, ofwel GDPR. De technologie is er namelijk klaar voor, het onderliggende netwerk ook, maar de regelgeving zou een en ander weer af kunnen remmen. We gaan het zien.
Bent u er ook klaar voor? Ontvang het met open armen, want voordat u het weet, wordt u ingehaald.