Staatssecretaris Raymond Knops (BZK) heeft aanvullende documenten openbaar gemaakt over de mislukte Operatie Basisregistratie Personen (oBRP). Het betreft feitenrelazen over de gewijzigde scope van het programma en over de besluitvorming bij de aanbesteding. Al eerder maakte Knops de broncode van de BRP openbaar.
Operatie BRP werd in juli 2017 stopgezet naar aanleiding van een kritisch auditrapport door het Bureau ICT-Toetsing (BIT). Het was een project dat al sinds 2009 voortsleepte en telkens meer tijd en vele miljoenen euro’s extra vergde. Door de stopzetting kwam de vernieuwing van de gemeentelijke basisregistratie, een cruciaal systeem voor de publieke dienstverlening, in een impasse terecht. Enkele grote gemeenten overwogen om samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zelf een landelijke basisregistratie te bouwen.
De staatssecretaris beloofde de Tweede Kamer inzage in de toedracht van de mislukking van oBRP. Een eerste feitenrelaas verscheen in mei 2018. Vanuit de Kamer was er echter behoefte aan aanvullende informatie, met name over de besluitvorming rond de aanbesteding en over de scopewijzigingen van het project sinds 2009. Vandaar de twee feitenrelazen die Knops nu openbaart.
Broncode
In februari 2018 besliste de staatssecretaris bovendien om de recentste broncode van het systeem achter de stilgelegde oBRP grotendeels openbaar te maken, inclusief de bijbehorende functionele en technische documentatie. Eerder bleek via Github lang niet alle code beschikbaar te zijn, volgens het ministerie in verband met privacy- en veiligheidsrisico’s. Afgelopen september zijn ook twee eerdere versies van de code openbaar gemaakt.
Afgelopen zomer liet Knops doorschemeren dat hij vanaf 2020 een nieuwe BRP wil laten ontwikkelen.
Fascinerend materiaal.
Vooraf wordt besloten dat het product wordt opgedeeld in behapbare delen die zullen worden gerealiseerd via uitbesteding met resultaatverplichting. Tijdens de uitvoering wordt echter alles via inhuur en uurtje-factuurtje gedaan. Logisch ook wel: voordat er sprake kan zijn van toetsbare resultaatverplichting zijn er degelijke productspecificaties nodig. Moeilijk! Laten we maar gewoon beginnen en zien waar we uitkomen is een veel laagdrempeliger methode….
Gaandeweg wordt veel geplande functionaliteit geschrapt, zoals het bewaren van digitale kopieën van aktes (plaatjes scannen en opslaan, moelijk!). Dit wegens de voortdurende en verregaande kostenoverschrijdingen.
Het excuus voor deze overschrijdingen moest zijn dat de eisen werden bijgesteld. En wat waren die bijstellingen dan?
1. Homohuwelijk (drop constraint partner.sex != subject.sex; moeilijk!)
2. Tweede nationaliteit NIET langer opslaan (oeh, een veld weglaten; moeilijk!)
3. Buitenlands BSN opslaan (oeh, een extra veld toevoegen, rocket science!)
Bij mijn bedrijf bouwen we dit soort systemen binnen 5 manjaar, en dan zit er ook nog verzamelen en ontdubbelen op basis van biometrie bij.