Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) gaat samen met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) Open Documentary Lab de komende vijf jaar onderzoek doen naar virtual reality (vr) en kunstmatige intelligentie (ai). Het IDFA Docblab-festival wordt hierbij gebruikt als levend laboratorium.
William Uricchio van MIT, Jann de Waal, boegbeeld van Top Team Creatieve Industrie, en Caspar Sonnen van IDFA Doc Lab lanceren het r&d-programma op zondag 18 november om 10.00 uur tijdens de Immersive Network Summit in cultuurhuis De Brakke Grond in de hoofdstad. De samenwerking wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ClickNL en het Nederlands Filmfonds.
Na een pilotfase vanaf 2015 gaat IDFA in het nieuwe onderzoeksprogramma IDFA DocLab Immersive Network R&D Program samenwerken met kernpartner MIT Open Documentary Lab. Andere (onderzoeks)partners zijn Beeld en Geluid en Diversion Cinema uit Parijs. Nieuwe partners kunnen zich voor een of meerdere jaren aansluiten. Het programma richt zich op een groeiend (inter)nationaal ecosysteem van kunstenaars, wetenschappers en industry partners.
Kunstmatige intelligentie
Het nieuwe onderzoek & ontwikkeling (r&d)-programma gebruikt het jaarlijkse DocLab festival als een levend laboratorium voor artistieke experimenten, fundamenteel onderzoek en publieksonderzoek. Per jaar worden op basis van de nieuwste ontwikkelingen in interactieve en immersieve media samen met betrokken partners en het veld nieuwe onderzoeksvragen geformuleerd.
Dit eerste jaar is onder meer gericht op onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Als onderdeel hiervan zijn verschillende installaties en live performances ontwikkeld, zoals I’ve Always Been Jealous of Other People’s Families van Shirin Anlen (in samenwerking met NFB en Atlas V) en A Dinner with Frankenstein AI van Lance Weiler, Nick Fortugno en Rachel Ginsberg (in samenwerking met Columbia University en National Theatre Immersive Storytelling Studio).
Virtuele media
Een tweede onderzoeksdomein verkent het spanningsveld tussen lineaire en interactieve vertelmethodes in virtuele media (vr/ar/xr), met onder andere de fysieke vr-installatie The Collider: Chapter One van het Britse kunstenaarsduo Anagram. In samenwerking met Beeld en Geluid wordt daarnaast onderzoek gedaan naar het toekomstbestendig maken van interactieve en digitale media.