Ai als in kunstmatige of artificiële intelligentie zorgt voor torenhoge verwachtingen. We zouden als land en als werelddeel er te weinig in investeren en China haalt ons links en rechts in. Toch is de huidige stand van ai niet tot veel in staat buiten het straatje waar het voor bedoeld is. Ziet u nog een toekomst voor ontwikkeling van hoogwaardige ai in de EU?
De eerste generatie ai-systemen had zijn hoogtepunt rond 2000 en werkte met zeer duidelijk geformuleerde regels. Handig waar besluiten genomen moeten worden met expliciete regels, maar niet voor emoties en dingen als beeldherkenning. Nu leren systemen ook zelf zonder dat we ze van te voren regels mee hoeven te geven, al moet de voorbeelddata wel voorzien zijn van duidelijke labels. Maar op dit moment zijn die systemen nog verre van geschikt voor algemene toepassingen. Je kunt niet zomaar een ai-systeem voor het herkennen van bloemen inzetten op een voor het begrijpen van gebaren. Ook kunnen de systemen niet uitleggen hoe ze tot een uitkomst kwamen. Soms geen probleem, maar vaak ook onhandig.
Veel vragen dus. Maar Nederland op zich is veel te klein om alle gebieden van ai onder handen te nemen. Misschien moeten we wat meer focus hebben, zoals agrarische systemen en gezondheidszorg of juist logistiek en veiligheid. Waar zou Nederlands ai-onderzoek zich met name op moeten richten met de blik naar de toekomst toe?