Het Los ALamos National Laboratory (LANL) in de Verenigde Staten heeft een onderzoekscontract toegekend aan halfgeleiderproducent Marvell om Arm-chips efficiënter in te zetten in supercomputing. Dit moet zich vertalen in meer efficiënt bruikbare bewerkingen per seconde per watt of bewerkingen per seconde per dollar programmeertijd.
Dat was een hele mond vol, maar voor een onderzoekscentrum als LANL van groot belang. LANL werd ooit opgezet als ontwikkelingslaboratorium voor de atoombom, het toenmalige Manhattan Project. Inmiddels is het centrum vooral belangrijk voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, waaronder onderzoek naar het verantwoord beheer van de bestaande voorraad kernwapens. Voor dit beheer worden tegenwoordig simulaties uitgevoerd en geen fysieke kernproeven meer. Dit soort simulaties wordt steeds belangrijker omdat de voorraad kernwapens almaar ouder wordt.
Het verlengen van de levensduur van dit soort wapens en wat daarvoor nodig is, moet doorgerekend worden en daarvoor zijn supercomputers of high performance computing-systemen (hpc) nodig om simulaties te draaien. Het hart daarvoor moet gevormd worden door efficiëntere hpc’s die met extreme schaal en fysische wapensimulaties kunnen omgaan.
Supercomputerarray
Het LANL heeft hiervoor dus Marvell Technology Group uitgekozen, een producent van opslag-, communicatie en halfgeleiderproducten. Het bedrijf maakt de ontwerpen van de producten, maar fabriceert ze niet zelf. Het besteedt de productie uit. De eerste producten van het bedrijf na oprichting in 1995 hadden met ethernet en dataopslag te maken. Inmiddels ontwerpt het een hele reeks van goederen, waaronder Arm-processors.
Het supercomputerarray dat gebouwd moet gaan worden, wordt de opvolger van het inmiddels draaiende Cray XC50 Marvell ThunderX2-cluster, gebaseerd op de Arm v8-A-architectuur, dat geheime simulaties draait binnen het Stockpile Stewardship Program, ofwel het programma dat de atoomwapens in bezit van de Amerikanen monitort.
Dit nieuwe programma gaat dus om onderzoek naar een nieuw supercomputercluser dat specifiek is ontwikkeld met dat doel in het achterhoofd. Hiervoor is meer samenwerking nodig tussen LANL en ontwikkelaars van Marvell. Het geheel moet vanaf 2021 opgeleverd worden.