Bytesnet heeft in Groningen een nieuw datacenter geopend: d’Root. De voorziening beschikt onder meer over een datalab. Daarin zijn werk-, presentatie-, onderzoeks- en testruimtes beschikbaar voor klanten en partners van Bytesnet. Daaronder bevinden zich diverse kennis- en onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven uit de regio. Het nieuwe datacenter beslaat een oppervlakte van zo'n vijfduizend vierkante meter.
De opening van d’Root vond 15 november plaats en werd bijgewoond door minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Bytesnet is een Nederlandse aanbieder van datacenterdiensten in Groningen en Rotterdam. Met d’Root claimt het bedrijf een vernieuwend concept te hebben gerealiseerd dat met zijn datalab veel meer biedt dan alleen de veilige en betrouwbare opslag van data en snelle verbindingen. Bytesnet spreekt dan ook over een data competence center in plaats van een datacenter. De eerste gebruiker van het datalab is Digital Society Hub. Dit is een innovatiewerkplaats van het Instituut voor Communicatie van de Hanzehogeschool Groningen.
D’Root beschikt verder over faciliteiten voor high performance computing. Deze computers met grote rekenkracht zijn bijvoorbeeld nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data. Een van de vaste huurders is Astron, het Nederlands instituut voor radioastronomie. De instelling wil in d’Root een nieuw science datacenter oprichten om zo tegemoet te komen aan de behoefte aan snelle verwerking van steeds grotere hoeveelheden data.
Geen blokkendoos
Bytesnet wil met het datacenter bijdragen aan het noordelijke ict-cluster. Met d’Root helpt het bedrijf voorkomen dat bedrijven en instellingen hun data naar cloudaanbieders buiten de regio of zelfs buiten Nederland overhevelen. ‘Door de waardevolle data in Groningen te houden kunnen op regionaal niveau nieuwe toepassingen en bedrijven ontstaan. Op die manier versterken we de ict-sector in de regio, en daarmee de hele zakelijke dienstverlening en de industrie. Voor de economie en de werkgelegenheid kan dat tot een belangrijke motor uitgroeien’, aldus algemeen directeur Peter de Jong.
Het vernieuwde datacenter van Bytesnet op de Zernike Campus in Groningen oogt futuristisch. Bytesnet wilde koste wat kost van d’Root geen lelijke blokkendoos maken met een hek eromheen en ergens buitenaf op een industrieterrein of in een weiland. Het moderne gebouw draagt ook nog eens bij aan een duurzame verwarming van woningen en gebouwen middels het project WarmteStad.