De Europese Unie stopt twintig miljoen euro in het Smart Agrihubs-project. Dat moet een brede digitale transformatie van de Europese landbouw- en voedingssector mogelijk maken. Het project ging op 1 november van start.
De it-initiatieven die momenteel in de landbouw worden ingezet, zijn te gefragmenteerd en worden maar door een kleine groep voorlopers (early adopters) ingezet, vindt de EU. Smart Agrihubs wil daarom zo’n 140 digitale innovatiehubs (dih’s) en tweeduizend competentiecenters over heel Europa verbinden om de landbouw een digitaal zetje te geven. Het project zal daarvoor in eerste instantie verder bouwen op bestaande projecten en ecosystemen als Internet of Food and Farm. Het consortium bestaat uit een uitgebreid netwerk van startups, midden- en kleinbedrijven, dienstverleners, technologie-experts en eindgebruikers.
Alle dih’s zijn afgestemd op negen regionale clusters onder leiding van organisaties die nauw verbonden zijn met nationale of regionale digitaliseringsinitiatieven en fondsen. Deze aanpak wordt ondersteund door achtentwintig innovatie-experimenten waarin ideeën, concepten en prototypen verder worden ontwikkeld en op de markt geïntroduceerd.
Experimenten
De verwachting is dat via vierduizend experimenten meer dan twee miljoen boerenbedrijven betrokken zullen zijn, waardoor het digitaliseringsproces dichter bij de specifieke behoeften van de landbouwers komt. Het begrijpelijk en toegankelijk maken van digitalisering staat centraal in het project om zo boeren en hun bedrijven te helpen bij het neerzetten van realistische resultaten.
‘Smart Agrihubs zal niet alleen het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de Europese agrovoedingssector vergroten’, zegt George Beers, projectmanager bij Wageningen University en Research. ‘Het wordt de vierde industriële revolutie die zorgt voor een heroriëntatie van het digitale Europese ecosysteem voor landbouwinnovatie. Samen met onze partners geloven we dat Smart Agrihubs het potentieel van digitalisering zal ontsluiten door een pan-Europees netwerk van digitale innovatiehubs te creëren, een ecosysteem om hen heen te organiseren en hen aan te moedigen hun volledige innovatie-acceleratiecapaciteit te realiseren.’