Liefhebbers van Apples hardware, zoals Macbooks en Apple Tv's en open source besturingssystemen, kunnen het met de nieuwste versies van de hardware wel schudden. Dat alles heeft te maken met de nieuwste T2-veiligheidschip. Bent u nu ook gefrustreerd?
Zelfs als Secure Boot uit staat, blijkt het niet mogelijk Linux-OS-en te installeren op de nieuwste generatie Macs. De T2-chip houdt de interne SSD onzichtbaar voor de installer van verschillende Linux-distro’s, al blijkt de schijf wel voor een aantal seconden zichtbaar met een combinatie van de modprobe en lspci-commando’s.
Zelfs Linus Torvalds maakte er in 2014 geen geheim van dol te zijn op Mac-hardware. Maar die liefde zou wel eens kunnen bekoelen. Het niet meer toestaan van andere OS-en kan ook tot andere problemen leiden, zoals het niet meer functioneren van data-recovery-tools die via live-USB-sticks geladen moeten worden. Nou is het wel mogelijk in sommige gevallen de ssd los te krijgen, maar de controllers van de ssd-module is bij de iMac pro onderdeel van de T2-chip.
Wat vindt u, gaat Apple hierin te ver of is het lekker safe?
Wat voor de een data recovery is, is voor de ander een hacking tool.
Het is de vraag of Apple mee wil gaan werken om gebruikers de optie te geven om alsnog een open-source OS op hun hardware toe te staan. Doen ze dat niet dan lopen ze gevaar om aangeklaagd te worden.
Persoonlijk zou ik nooit hardware kopen dat zo subiet is afgeschermd dat je er geen open-source software op zou kunnen draaien. Al was het maar omdat de levensduur vaak langer is dan de ondersteuning van het specifieke OS wat er initieel opgezet wordt en je dus een alternatief hebt om het apparaat alsnog te gebruiken ook al werkt het initiële OS niet meer goed of helemaal niet meer.
Een bijv. defensie medewerker zou daar totaal anders over kunnen denken.
Wat een heerlijk clickbait artikel weer, en lekker suggestief, want wat zou Linus Torvalds er wel niet van vinden?
Wat me altijd opvalt is dat de meeste kritiek op Apple-producten uit de Android en Windows hoek komt, van mensen die Apple alleen kennen van horen zeggen, die nog nooit iets van Apple hebben gekocht en ook nooit zullen gaan kopen.
Apple levert sinds de eerste Intel Macs BootCamp mee, en daarmee kun je een ander OS naast macOS installeren. Dat werkt nog steeds, ook op de nieuwste Macs met T2 beveiligingschip. Daarnaast kun je virtueel zo ongeveer alles draaien op een Mac met bv VirtualBox. Het hier beschreven probleem bestaat dus niet.
Er zijn geruchten dat Apple middels de T2 beveiligingschip het zelf vervangen van bepaalde hardware onderdelen in een Mac aan banden wil gaan leggen. Dat lijkt me wel een goed onderwerp voor een discussie!
Frank Heikens | 14 november 2018 14:37
Je opmerking slaat kant nog wal, met bootcamp draai je geen OS op de Mac hardware maar binnen/op het Mac OS
@keesdeko
Graag de volgende keer eerst DuckDuckGo, Bing of Google gebruiken voordat je me aanvalt!
Met BootCamp kun je een ander OS dan macOS op je Mac hardware installeren. Na een herstart kun je dan kiezen met welk OS je op wilt starten.
Ik maakte ook een opmerking over het virtueel draaien van OS-en met virtualisatiesoftware zoals VirtualBox, VM Ware of Parallels. In de Windows server wereld is het gebruik van VM’s al zo ongeveer standaard, daar draaien steeds minder fysieke en steeds meer virtuele servers. Het past ook goed bij een Mac, want die dingen herstart je niet om de haverklap, die laat je draaien en je draait er macOS op (want daarvoor heb je ooit voor een Mac gekozen) en je start alleen dat ene Windows (of Linux) programma als je daar geen Mac variant van hebt.
Jouw opmerking slaat op het virtueel draaien van andere OS-en op een Mac, maar niet op het draaien van een ander OS welke met BootCamp geïnstalleerd is!