Amber Alert is naar de rechter gestapt wegens de plannen van de top van de Nationale Politie om het vermiste kinderalarm te gaan aanbesteden. Amber Alert vreest dat de opsporing van vermiste kinderen daardoor in gevaar komt. Vrijdag 23 november aanstaande bespreekt de rechtbank in Roermond deze kwestie.
Amber Alert heeft de bestuursrechter gevraagd een oordeel te vellen over de vraag of de politie wel de nodige zorgvuldigheid in acht neemt bij het besluit om het vermiste kinderenalarm in de uitverkoop te zetten. Amber Alert-oprichter Frank Hoen heeft, zoals ook meerdere Tweede Kamerleden, twijfels over de doelen en gemaakte keuzes, en heeft zijn bezorgdheid uitgesproken.
‘De politie heeft besloten om de boel aan te besteden. Deze procedure is niet bedoeld om dat per se tegen te houden en gaat niet om ons, het it-bedrijf Netpresenter dat AmberAlert heeft opgericht en beheert, maar echt om het feit dat we ons zorgen maken of dit allemaal wel goed gaat’, laat Hoen in een persbericht weten.
Continuïteit
De oprichter maakt zich onder meer zorgen over de continuïteit van Amber Alert. ‘Het Amber Alert werkt nu goed. Het is een hele gemeenschap van mensen en bedrijven die zich inzetten om dit optimaal te laten werken. Het zou een ramp zijn als datgene wat we de afgelopen tien jaar met medewerking van vele duizenden bedrijven, organisaties en miljoenen Nederlanders hebben bereikt, nu om zeep wordt geholpen door de boel aan te besteden alsof het een platte commerciële dienst is.’
Hij vindt dat de politie doet net alsof Amber Alert alleen maar een simpele sms-dienst is. In zijn ogen is het echter ‘een indrukwekkende samenwerking van mensen en bedrijven met één doel; het opsporen van vermiste kinderen. Zoiets laat zich niet zo eenvoudig aanbesteden. En wat we dus willen bereiken, is dat de politie met deze rechtszaak gedwongen wordt om goed na te denken of de manier waarop ze het nu aanpakken, echt wel in het belang is van het vermiste kind.’
Internationale inzetbaarheid
Ook vraagt Hoen zich af of de politie sowieso wel mag beslissen of het systeem opnieuw moet worden aanbesteed. Hij wijst er op dat het ministerie van Justitie besloot om Amber Alert drie jaar na de start financieel te helpen, en niet de politie. Ook weigert de politie volgens de oprichter te praten over wat er na de aanbesteding gaat gebeuren met de internationale contacten van de Amber Alert-gemeenschap.
Sinds de start is het Amber Alert-systeem ruim duizend keer ingezet door de politie. In 94 procent van de gevallen werd het vermist kind teruggevonden. Het systeem kan ook over de landsgrenzen ingezet worden. Met drie miljoen deelnemers en deelnemende organisaties en een bereik van ruim een twaalf miljoen Nederlanders, claimt het vermiste kinderalarm het grootste burgerparticipatie-initiatief in Nederland te zijn.