Het kabinet werkt aan een plan om risicovolle bedrijfsovernames en mogelijke spionage door China tegen te gaan. Dat meldt het AD na gesprekken met VVD-minister van Economische Zaken Eric Wiebes. Regeringspartij D66 is bezorgd over de 5G-plannen van Huawei in Nederland. De Chinese telecomreus zegt transparant te zijn.
‘Chinese bedrijven, die werkelijk met een rugzak vol staatssteun komen, kunnen hier van alles’, waarschuwt Wiebes vrijdag in krant. Hij zegt dat een duidelijke China-strategie topprioriteit heeft. ‘Het kabinet is hier heel serieus mee bezig, met acht bewindspersonen, onder leiding van de premier’, aldus de minister.
Begin 2019 moet er een strategie zijn uitgezet hoe er bijvoorbeeld wordt omgegaan met Chinese staatsbedrijven die geïnteresseerd zijn in Nederlandse technologische start-ups. Ook zijn er zorgen over de invloed van Chinezen in de Rotterdamse haven.
‘Nederland is supernaïef als het om China gaat’, zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee in hetzelfde artikel. Hij waarschuwt dat China in ons land bezig is met illegale zaken, zoals bedrijfsspionage en het hacken van digitale systemen en vindt dat Nederland moet voorkomen dat haar kennis de volgende prooi van China wordt.
5G
In de Verenigde Staten werd onlangs een wetsvoorstel getekend door president Trump. Hij wil het gebruik van technologie van Chinese ict-leveranciers als ZTE en Huawei, binnen de overheid verbieden. Ook in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië gaan stemmen op voor een overheidsban op Chinese technologie vanwege mogelijke inmenging door de volksrepubliek.
Ook D66 is bezorgd, schrijft het AD. Met name over de plannen van een uitrol van een 5G-netwerk in Nederland. Bij deze plannen profileert het Chinese Huawei zich duidelijk. ‘Australië heeft Huawei verboden om er 5G op te tuigen. Ze vrezen dat het Chinese bedrijf gevoelige informatie doorspeelt’, aldus D66’er Kees Verhoeven.
Kwesties
Huawei heeft grootse plannen met 5G. De fabrikant profileert zich als een belangrijke speler op dat gebied. In Nederland werkt het bedrijf met meerdere steden samen op het gebied van smart-city toepassingen. Net als andere Chinese partijen levert Huawei apparatuur voor de telecomnetwerken van onder meer KPN.
De argwaan van sommige overheden voor Chinese ict-bedrijven blijft bij Huawei niet onopgemerkt. Computable sprak er vrijdag over met Richard Budel, chief innovation officer voor overheidsprojecten van Huawei in West-Europa. Dat deden we op het event Huawei Eco-Connect 2018 in Rome. Op dat moment was nog niet bekend dat de Nederlandse overheid met een China-strategie komt.
‘We merken dat er vragen zijn. Er spelen ook bepaalde kwesties in bepaalde landen’, vertelt Budel, doelend op de eerder genoemde landen. ‘Maar het is echt veel te kortzichtig om te denken dat dit alleen geldt voor Chinese of Russische bedrijven. Onze klanten maken gebruik van allerhande governance-tools waarmee ze tot op data-niveau kunnen nagaan wat er met die gegevens gebeurt.’
Huawei: wij zijn transparant
Volgens Budel is Huawei een van de meest transparante partijen op het gebied van security en vertrouwelijke omgang met data. ‘De helft van de smart-city-projecten die we nu draaien, loopt in Duitsland. Als je voldoet aan de security- en informatiebeveiligingsvoorwaarden van een Duitse overheid, kun je in principe in elk land zaken doen met de overheid.’
Een andere woordvoerder van Huawei voegt hier later aan toe dat er nog nooit een bewijs tegenover Huawei is geleverd. ‘Alles is op basis van speculaties en veronderstellingen.’ Het bedrijf doet geen uitspraken over de algehele houding van westerse overheden tegenover China en Chinese fabrikanten.
De uitrol van 5G in Nederland wordt op dit moment vooral geremd door gebrek aan toestellen die dat netwerkprotocol ondersteunen. Bovendien mag de frequentie die 5G gebruikt in Nederland momenteel niet worden ingezet, in verband met interferentie met communicatiemiddelen van Defensie. De 5G-netwerken waar leveranciers als KPN en Vodafone nu mee bezig zijn, betreffen testnetwerken. Voor deze netwerken is slechts in een beperkt gebied toestemming gegeven.