In deze blogserie heb ik de afgelopen maanden verschillende televisieprogramma’s met mijn werk als performancespecialist vergeleken. Onderwerpen als troubleshooting, generieke applicatieomgevingen en migraties werden al vergeleken met de programma’s ‘Wie is de Mol’, ‘De Rijdende Rechter’, ‘Ik Vertrek’ en ‘Utopia’. In deze blog kijk ik naar de onverwacht vele overeenkomsten tussen ketenmonitoring en Expeditie Robinson.
Traditiegetrouw worden de deelnemers van Expeditie Robinson opgedeeld in twee teams: Kamp Noord en Kamp Zuid. Ieder team krijgt haar eigen eiland waar ze moet overleven. Daarnaast nemen de deelnemers het in ‘proeven’ tegen het andere kamp op, waarbij de verliezende partij een kampgenoot moet elimineren. Dit jaar zijn er zelfs drie kampen om de verdeeldheid nog wat groter te maken. Op ongeveer de helft van de strijd worden de kampen samengevoegd tijdens ‘de samensmelting’ – een moment waar iedere speler naar uitkijkt. In de it-wereld zie ik helaas ook dat er nog veel te vaak in eilanden wordt gedacht, terwijl een integraal inzicht juist van groot belang is.
Meteen door naar de samensmelting
Wanneer een applicatie slecht presteert, wordt de oorzaak meestal ook direct bij die applicatie gezocht. De praktijk is echter niet zo zwart-wit. Het gevaar van kijken naar afzonderlijke applicaties, is dat de afhankelijkheden van die applicaties niet bekeken worden. Er kan dus niets gezegd worden over hoe de applicatie samenwerkt met andere onderdelen, en hoe de keten als geheel presteert. Wanneer we slechts inzoomen op één component, dan kunnen vaak wel kleine verbeteringen worden uitgevoerd, maar het échte rendement wordt behaald wanneer alle afhankelijkheden worden bekeken. Het is daarom van cruciaal belang dat organisaties naar een gehele applicatieketen kijken in plaats van naar een onderdeel. Het is tijd om het ‘eiland denken’ achter ons te laten en meteen richting de samensmelting te gaan.
Ieder zijn eigen eiland
Meteen naar de samensmelting, of ‘denken in ketens’ is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. In Expeditie Robinson is het immers ook een lange weg naar de samensmelting, die niet iedere kandidaat weet te halen. De verschillende eilanden binnen it worden vaak door organisaties zelf in stand gehouden of zelfs bewust gecreëerd! Omdat de it-professional vaak gespecialiseerd is in een bepaald vakgebied, zullen ze de oplossing voor performanceproblemen ook in dat domein zoeken. In gevallen waarin verantwoordelijkheid bewust belegd is bij verschillende externe partijen, kunnen de partijen niet anders dan alleen hun eigen domein bekijken. Om performance issues daadwerkelijk te verhelpen is een holistisch beeld nodig en zijn naast specialisten ook generalisten nodig.
Het is tijd om de eilandvorming in it tegen te gaan. Dit doen we door het belang van ketens aan te blijven stippen en te werken met ketenmonitoring. Bij performanceproblemen is sneller duidelijk waar in de keten de oorzaak ligt, en kan de verantwoordelijke expert van zijn eiland worden gehaald om de verstoring te verhelpen. Het resultaat is een tevreden eindgebruiker, een beter bedrijfsimago, efficiëntere businessprocessen en een trotse en proactieve it-afdeling. Een van de belangrijkste momenten bij Expeditie Robinson is het halen van de samensmelting waar kandidaten van verschillende kampen één team gaan vormen. Wat mij betreft een goed streven voor Kamp IT.