De Belastingdienst zit te springen om nieuw personeel. Vooral het binnenhalen van voldoende data-analisten en it'ers wordt een hele opgave. Ook fiscalisten en accountants zijn schaars. Door een massale uittocht is volgend jaar liefst 3.450 fte nodig. Op een totaal van 29.650 medewerkers is dat enorm veel. Alle registers moeten worden opengetrokken om de juiste mensen aan te trekken.
Dit blijkt uit het Jaarplan 2019 van de Belastingdienst dat staatssecretaris Menno Snel (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Besloten is tot een permanente werving. Het selectieproces is verkort tot één à vier maanden. Nieuwe medewerkers worden sneller ingezet door ‘onboarding’; een vlotte integratie in de organisatie. De fiscus wil ook zijn zichtbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten.
Technische schuld
Ook de ict is zoals bekend een groot probleem. Het streven is om het achterstallig onderhoud bij de centrale applicaties, ook wel technische schuld genaamd, omlaag te brengen van 50 procent dit jaar naar maximaal 44 procent in 2019. Uiteindelijk moet de technische schuld in 2022 zijn gezakt naar 30 procent.
Verder kondigt staatssecretaris Snel een verkorting aan van de doorlooptijden van de systemen. ‘Zo worden we wendbaarder. Ook ontstaat er zo een gezondere balans tussen onderhoud en vernieuwing van ict’, stelt hij. Momenteel bedraagt de uitgavenverhouding tussen onderhoud en vernieuwing 90:10. In 2019 moet dit 80:20 zijn en in 2020 een meer marktconforme 70:30.
De Belastingdienst kent veel verouderde systemen met achterstallig onderhoud. In totaal zijn er 900 applicaties met complexe koppelingen en onderlinge afhankelijkheden. Van deze 900 applicaties zijn er 400 centraal en 500 lokaal.
In 2019 ligt de nadruk op het realiseren en implementeren van standaardoplossingen. Voorbeelden hiervan zijn portalen en voorzieningen voor document-, workflow- en casemanagement, dashboards en risicomodellen. Eveneens belangrijk zijn projecten voor procesvernieuwingen. Genoemd worden de projecten ‘betaling met iDeal’ en ‘automatische incasso betalingsregelingen’.
Beheerst vernieuwen
De staatssecretaris wil medio 2019 de architecturen van alle 19 domeinen die de Belastingdienst kent, hebben getoetst en vastgesteld. Een domein komt overeen met een keten of een dienstonderdeel dan wel een combinatie hiervan. Ook moet dan een proces zijn ingericht voor de ‘governance’ van de architectuur. Het is de bedoeling om de domeinarchitecturen minimaal een keer per jaar te actualiseren en opnieuw vast te stellen.
Het Jaarplan 2019 is de eerste versie van het Jaarplan Belastingdienst ‘nieuwe stijl’. De fiscus wil beheerst vernieuwen. Soms betekent dit een pas op de plaats maken qua tempo om vervolgens beter te kunnen presteren.
AVG
De Belastingdienst worstelt met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). In het traject voor implementatie van de AVG is een aantal tekortkomingen in de naleving geconstateerd. Al gestaakt is de verwerking van het burgerservicenummer op het IB47 formulier waarmee informatie wordt verzameld voor het toezicht op resultaat uit overige werkzaamheden bij de heffing van de inkomstenbelasting.
Nieuw in 2019 is een automatisch ingevulde aangifte voor zzp’ers. De eerste handmatige btw-aangifte wordt afgeschaft. De papieren startersaangiften voor de omzetbelasting worden gedigitaliseerd. Ook ondernemers krijgen de mogelijkheid om eenvoudig digitaal bezwaar te maken.
Gaat nog veel meer ellende geven, we zitten al jaren met een faalhazen politiek die alleen maar liegen en draaien, dan te bedenken dat “Paars” al de (mede)grondlegger van deze bagger was, alles moest ge-privatiseerd worden onderwijzers, zorgpersoneel, ambtenaren ze moesten allemaal de straat op geschopt worden het zou allemaal VEEL efficienter worden, EN er moest vooral bezuinigd worden,…Nou dat wordt nu zeker een dikke sigaar uit eigen doos.
Dit wordt echt lachen, ZZP’ers willen ze niet (tenzij voor 15 euro per uur misschien), 40-50 plussers zijn te oud en te duur die motten we niet meer, en de doelgroep van 20 – 30 jaar zit voor de helft thuis met een “burn-out” want ja je moet als jongere wel met de trend mee gaan natuurlijk, ik heb er nu ca 42 jaar werken op zitten, een burn-out is weer een of ander hip hysterisch woord, en de jongeren die nu de arbeidsmarkt op komen, als je het over een 40-urige werkweek hebt schieten ze in de vlekken, en hebben ze na 3 maanden al een “Burn-out”.
Handige actie van de meneer Wiebes die kort geleden voor miljoenen aan oprotpremie heeft uitgekeerd. Al die mensen die hun zakken gevuld hebben (geen oordeel, alleen feit, ik zou hetzelfde gedaan hebben) komen nu weer terug op hun oude stek.
Ik lach me rodt.
Meer dan twintig jaar lang geven it-collega’s aan dat het steeds slechter gaat bij de Belastingdienst. Er komen steeds meer taken en dus systemen bij de Belastingdienst. Waarom moesten die taken naar de Belastingdienst? Omdat ze daar zo goed zijn in het koppelen van systemen die gerelateerd zijn aan inkomsten. Door een gebrek aan renovatie is de architectuur steeds meer op die van de vroegere PTT gaan lijken. Vijf jaar geleden geven externe belastingexperts aan dat de voorgestelde reorganisatie van Belastingdienst tot een braindrain gaat leiden van geschoffeerde hoger opgeleide mensen met domeinkennis. De eigen belastingkundigen / inspecteurs mochten niet praten over nieuwe onderzoekmethodes naar giga BTW-fraudes, ze moesten wegkijken bij evidente belastingfraude en deze regelmatig sanctioneren. Maar fraude opsporen kost geld dat niet in de begroting staat. Bovendien is fraude toch Zuid-Europees, dat komt bij ons niet echt voor. Nou toevallig wel; de Brabantse maffia is bezig om Nederland te veroveren. Door slechte bezuinigingen en reorganisaties konden en kunnen drugsproducenten in Nederland zo snel groeien.
De totale schade door de stupide politieke en politiek-ambtelijke top loopt in de miljarden. De politiek probeert de door hen veroorzaakte gemiste inkomsten al decennia lang te compenseren via geheime belastingdeals ten nadele van bijvoorbeeld partnerlanden en ons eigen MKB. Via gaten in de wet wordt een deel van het MKB weer (over)gecompenseerd, maar de gemiddelde MKB’er heeft daar niks aan.
De (onderling loyale) hoofdverantwoordelijken voor dit drama zijn intussen weggepromoveerd. Wiebes mag nu als minister van Economische Zaken en Klimaat, de Noordelingen een volgend oor aannaaien. De kring rond Rutte weet dat het zo niet verder kan, dus mag de Belastingdienst eindelijk beetje bij beetje verkapt toegeven waar het allemaal mis is gegaan. De Belastingdienst mag en moet meer dan 5000 fte’s aannemen, vooral mensen met domeinkennis en echt niet alleen it’ers. En dat moet bij krapte aan geschikt personeel. De Belastingdienst gaat de architecturen van hun domeinen toetsen. Dat lijkt me prima, maar had dat niet al zeker vijftien jaar geleden afgerond moeten zijn in plaats van volgend jaar? Ja de hele cyclus van aanpassingen had al lang afgerond moeten zijn.
De Belastingdienst, zal de komende jaren vaak een topic in de Computable zijn.
Ik zie in de vacature ICT trainee junior java developer” staan: ‘maximaal drie jaar werkervaring’. Dit is volgens mij gewoon verkapte leeftijdsdiscriminatie. Ik vind het schandalig dat een overheidsinstantie als de belastingdienst dit doet.