Ict-samenwerkingsorganisatie Surf heeft de migratie van de optische laag van het vernieuwde Surfnet-netwerk afgerond. De tweede fase van dit ‘netwerk van de toekomst’ bestaat uit het vervangen van de service-laag. Die operatie, waarbij Surf geflankeerd wordt door Juniper Networks en Telindus-ISIT, start in januari en zal naar verwachting in 2021 zijn voltooid.
Het Surfnet-netwerk, waarop ruim honderdtachtig Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen zijn aangesloten, geldt wereldwijd als het meest geavanceerde vaste netwerk voor onderzoek en onderwijs. Dat is niet voor niets. Studenten en wetenschappers stellen hoge eisen aan hun netwerk: de vraag naar extra bandbreedte, betrouwbaarheid, veiligheid, diensten en functionaliteiten blijft toenemen.
In nauwe samenwerking met de ict-afdelingen en gebruikers binnen het onderwijs en onderzoek in Nederland bouwt Surf daarom een open en programmeerbaar (Surfnet-)netwerk dat alle ontwikkelingen kan faciliteren. De toekomstige infrastructuur is flexibel: wijzigingen worden eenvoudig en snel doorgevoerd door automatisering, netwerkfunctie-virtualisatie en de ontkoppeling van hard- en software.
Lagen
Het Surfnet-netwerk kent twee lagen: de optische laag en de service-laag. De implementatie van de optische laag is nu afgerond. Deze laag is verantwoordelijk voor het belichten van de glasvezels en vormt daarmee de stabiele basis van het netwerk. Het levert bovendien transportfunctionaliteit aan de service-laag, waarmee Surf weer diensten aan instellingen levert .
‘Optische netwerktechnologie is een vak apart, waar telkens weer de grenzen van de natuurwetten worden opgezocht om vele terabits aan informatie per seconde door een enkele glasvezel te kunnen transporteren’, zegt Ruben van den Brink, afdelingsmanager netwerken bij Surf. Om de bestaande verbindingen goed te migreren naar het nieuwe platform, licht Van den Brink toe, moest Surf eerst alle reflectieverschijnselen, demping door slechte lassen en vuile vingers op connectoren opsporen en verhelpen. Maar dan heb je volgens de afdelingsmanager ook wat: ‘Het nieuwe, programmeerbare optische netwerk van Surf heeft meer capaciteit, kan automatisch verbindingen herstellen en is daarmee klaar voor de toekomst.’