Cordstrap, leverancier van ladingvastzetsystemen uit Venray, heeft voor de stroomlijning van zijn internationaal dataverkeer gekozen voor de enterprise service bus van het Iris-platform van de Amerikaanse automatiseerder Intersystems. Cordstrap schaft deze generieke stekkerdoos, die it-toepassingen eenduidig koppelt, aan op advies van it-partner Phact.
Cordstrap uit Venray biedt wereldwijd klanten oplossingen om ladingen veilig op de plaats van bestemming aan te laten komen. Het bedrijf telt drie internationale productielocaties, ruim 450 medewerkers in twintig landen en verkoopactiviteiten in ruim vijftig landen. De onderneming werkt met diverse systemen die deels in de cloud en deels on-premise draaien.
Het bedrijf wil meer de zekerheid dat data tussen de verschillende it-oplossingen zich ongehinderd laten uitwisselen. Tot nu toe regelde Cordstrap dit middels verschillende één-op-één koppelingen tussen de uiteenlopende softwaretoepassingen. Op advies van it-partner Phact, eveneens uit het Noord-Limburgse Venray, worden deze verscheidene koppelingen vervangen door een gemeenschappelijke enterprise service bus (esb) van Intersystems. Die moet ervoor zorgen dat alle data binnen het bedrijf op een consistente, efficiënte en veilige wijze hun weg vinden naar systemen en gebruikers.
Integratie
Na een selectietraject viel de keuze op de esb van het Iris-platform van Intersystems. Inmiddels is er een cloudgebaseerde esb-koppeling onder Microsofts Azure gerealiseerd tussen het lokaal draaiende erp-maatwerksysteem en het facturatiesysteem dat in de cloud draait. Cordstrap streeft ernaar om meer on-premise applicaties naar de cloud te migreren. De ondersteuning van Iris is een belangrijke pijler onder die ambitie.
Met behulp van Iris gaat Phact gefaseerd tien koppelingen opleveren. Als sterke punten van de esb noemen de softwarearchitecten de geïntegreerde workflow, en de analyse-instrumenten. Die bieden vooral uitkomst bij het opsporen van fouten en het beheren van koppelingen. Intersystems biedt een brede ondersteuning van protocollen en standaarden in zowel de nieuwste technologieën alsook voor legacysystemen. Dit was voor Cordstrap een belangrijke overweging tijdens het selectietraject.
Iris omvat voorts een reeks van geïntegreerde functies voor het maken van koppelingen voor het uitwisselen van data uit verschillende systemen en het orkestreren, bewaken en analyseren van de operationele processen. Zo wil Cordstrap met de esb een verregaande integratie realiseren met klanten en leveranciers in de logistieke keten. Hiermee worden naar verwachting kosten verlaagd en fouten gereduceerd.
Eerste klant
Cordstrap is de eerste Nederlandse klant die het Iris Data Platform heeft gekocht. Intersystems noemt Iris een ‘dataplatform met functies voor interoperabiliteit, geschikt voor alle vormen van bedrijfskritische en data-intensieve applicaties, ongeacht of gebruikers deze toepassen voor transactieverwerking of voor analytische doeleinden.’ Volgens het bedrijf versnelt Iris Data Platform de ontwikkeling en uitrol van datagedreven applicaties. Het bevat onder meer een uitrolmechanisme, gericht op zowel cloud- en hybride als lokale omgevingen. Cordstrap wil naast het gebruik van de Iris-esb het platform inzetten bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties en oplossingen.
Computable-debat
Tijdens ICT & Logistiek 2018 houdt Computable twee debatten. Op woensdag 7 november om 14.30 uur discussiëren wij in Theater 6 over smart logistics en hoe data als motor kan dienen van de logistieke keten. Op 8 november vindt op hetzelfde tijdstip en in hetzelfde theater een discussie plaats over artificial intelligence en hoe deze ontwikkeling de logistiek op zijn kop kan zetten. De debatten staan onder leiding van Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman.