Microsoft, Qutech en StartupDelta maken zich hard voor meer Nederlandse investeringen en samenwerking op het gebied van quantumtechnologie. Volgens hen is ons land toonaangevend en liggen er volop kansen. Ze willen dat Nederland de internationale race naar een doorbraak wint.
Tijdens een rondetafelgesprek eerder deze week riepen vertegenwoordigers van de drie organisaties op om meer te investeren en nauwer samen te werken tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Bij het gesprek, een initiatief van Microsoft, bespraken mensen uit het bedrijfsleven en de overheid de maatschappelijke en economische kansen van quantumtechnologie.
De gesprekspartners zijn het erover eens dat quantumtechnologie een belangrijke maatschappelijk waarde heeft. De techniek maakt het mogelijk om berekeningen te doen die met de huidige technologie onmogelijk zijn. Het kan oplossingen vinden voor voedseltekorten in de wereld, voor verbeteringen in de zorg, voor bestrijding van de opwarming van de aarde en ga zo maar door.
Doorbraak
Nederland loopt volgens de gesprekspartners al voorop op het gebied van quantumtechnologie. In Delft, Amsterdam, Leiden en Eindhoven zijn quantumonderzoekslaboratoria gevestigd. Qutech zit in Delft. Professor Leo Kouwenberg, die aan dit lab is verbonden, vertelt dat wetenschappers op het punt staan om een doorbraak te maken op het gebied van quantumtechnologie en dat die wordt ontwikkeld in Nederland. Volgens hem zitten Nederlandse quantumtechneuten echter in een internationale race om eerste te zijn met een doorbraak.
Ook elders in het land zijn startups, mkb’ers en grote bedrijven bezig met de technologie. Deze activiteiten trekken talent en investeerders aan vanuit het buitenland. ‘De ontwikkelingen gaan ongelooflijk snel. Wie vandaag investeert in de middelen en de infrastructuur zal het best gepositioneerd zijn voor de komende tien jaar’, meent directeur Ernst-Jan Stigter van Microsoft Nederland.
Startups
‘Het gaat uiteindelijk om de vraag of je als wetenschap, overheid en bedrijfsleven echt wilt investeren in het effectief vermarkten van kennis en technologie en in capaciteit op het gebied van quantumtechnologie’, vertelt Constantijn van Oranje, special envoy van StartupDelta. Volgens hem zijn startups de uitgelezen partijen die dit kunnen. Startups brengen technologie naar de markt op het moment dat gevestigde bedrijven dit nog te risicovol vinden, is zijn idee.
Computable organiseerde deze week ook een debat over quantum computing. Daarin concludeerden de deelnemers dat organisaties de technologie in de toekomst waarschijnlijk ‘as a service’ inzetten: QuaaS. ‘Je gaat niet je eigen quantumcomputer in de kelder installeren, het verstandigste is om te werken vanuit een quantumcloud’, zegt Christian Schaffner van QuSoft. Dit is het research center voor quantum software bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).