‘Blockchain, blok aan je been?’ Dat is in het Computable Café tijdens de vakbeurzen Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht het vertrekpunt voor de discussie over de impact van blockchain op het bedrijfsleven, nu en in de nabije toekomst. Over de prikkelende stelling leken de vier panelleden al na het eerst vragenrondje een volstrekt andere mening toegedaan.
Ja, blockchain is overgehypt. Nee, blockchain is geen wondermiddel. Ja, blockchain kent nauwelijks toepassingen. Discussieleider, Computable-tech-redacteur en blockchainexpert Krijn Soeteman – staand op het withouten podium voor een volle zaal zitplaatsen, met daarachter nog een vier, vijf rijen staande belangstellenden – legt de kaarten meteen op tafel. Voor de vierpanelleden – Johan de Groot (cto startup Faktor), Walter van der Scheer (Xebia), Robert Rongen (blockchainarchitect) en Willem Poterman (HanzeNet) – neemt dat allemaal niet weg dat de toekomst van blockchain er nog altijd rooskleurig uitziet. Voor het kwartet is blockchain het goedbedoelde experiment voorbij, maar is er tegelijk nog een heel lange weg te gaan.
Volgens De Groot is blockchain nog te weinig tijd is gegund – hij wijst in dit verband op het Ethereum-netwerk dat nog meer drie jaar oud is – en verdient de ontwikkeling van blockchain het om eerst verlost te worden van de emotie. Voor De Groot zit er trouwens nog wel een goede kant aan alle kritiek op blockchain, want ‘nu wordt het lekker rustig’. En wie overblijven, zijn de serieuze mensen die echt iets goeds proberen op te bouwen. Daar sluit Rongen zich bij aan. Voor hem maken gelukzoekers nu plaats voor meer serieuze toepassingen. ‘Blockchain is een nieuwe technologie die we met z’n allen nog steeds moeten leren begrijpen. Dat heeft tijd nodig en om die reden zien we nog niet zoveel niet heel veel toepassingen’, aldus Rongen.
Van der Scheer ziet nog een drempel: ‘Blockchain wordt ook als bedreiging gevoeld, en ook dat heeft tijd nodig. We moeten het vertrouwen erin winnen.’ Voor hem is de crux dat blockchain heel veel partijen nodig heeft om groot te worden. Dan heeft Poterman goed nieuws. Hij legt aan de zaal uit dat zijn Hanzenet al kan bogen op een succesvolle pilot met Greenchoice waarbij blockchain wordt ingezet voor een lokale energiehandelproject.
Blockchain Survey
De schermutselingen tijdens de discussie – die gezien de redelijke gelijkgestemdheid tussen de heren eigenlijk geen discussie meer mag heten – maken duidelijk dat de ervaringen en opvattingen aansluiten op het Blockchain Survey 2018, een studie uitgevoerd door Xebia Nederland in samenwerking met Computable. Daaruit blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde organisaties al bezig is met blockchainprojecten. Sommige deelnemers aan het onderzoek omschrijven blockchain als het fundament van de nieuwe wereld. Maar ook uit dit rapport blijkt dat de mindset van het bedrijfsleven radiaal moet veranderen, en dan nog, de echte bedrijfstak-brede toepassingen zijn pas over enkele jaren zichtbaar. Rongen bevestigt dat door te verklappen dat er op het moment van spreken weliswaar heel veel experimenten aan de gang zijn maar dat die pas komend jaar of nog later live gaan.
Wat interessant is, terwijl het gesprek vordert, is dat er tal van sectoren voorbijkomen waarin blockchain om welke manier dan ook mogelijk van betekenis zou kunnen zijn. Het bankwezen, het notariaat, auto- en vliegtuigindustrie, op het terrein van auteursrechten, de logistiek, de levensmiddelenindustrie et cetera.
Let op!
Poterman wil in dit verband nog een waarschuwing afgeven. Volgens hem ontstaat bij elke nieuwe technologie een hype-cycle en lijken zich heel veel ontwikkelingen en mogelijkheden te ontvouwen. ‘Maar je moet je eerst wel afvragen: als blockchain de oplossing is, wat is dan het probleem? Zie blockchain niet als een technologie die elk probleem kan oplossen.’
Dat leidt tot instemming bij De Groot. Voor hem is het bijvoorbeeld ook een misvatting om maar heel veel op blockchain te zetten. ‘Blockchain is geen database. Je kan het er wel voor gebruiken, maar weet dat je dan een risico loopt. Het is als het breien van een sok. Als je bijna klaar bent en je ontdekt dat er ergens halverwege een gaatje is gevallen, dan moet je de hele sok afwinden en opnieuw beginnen. Voor blockchain geldt maar een weg en die is naar voren. Wijziging en mutaties zijn lastig.’
Maar de teneur tijdens ochtend is goed voelbaar. Voor het kwartet heren is de toekomst van blockchain inderdaad rooskleurig. Wat dat betreft was de kleur van het podium goed gekozen: maagdelijk wit. Blockchain als een jongedame die zich nog in volle glorie moet laten zien en nog een hele toekomst voor haar heeft. De Groot: ‘De tijd zal het leren, we moeten het nog ontdekken met elkaar.’
Blockchain
In het kort is blockchain te omschrijven als een technologie die het mogelijk maakt transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).
De decentrale wijze waarop gegevens worden uitgewisseld en geverifieerd, leidt ertoe dat verschillende sectoren, zoals de financiële sector, met grote belangstelling kijken naar deze technologie. Enkele zaken waarin transacties en administratieve registraties een rol spelen zijn: betalingen, effecten, grondstoffen, identiteiten, verzekeringsproducten, roerende en onroerende goederen en stemmingen.
Blockchain is idd een hype, maar uiteindelijk is het “oude wijn in nieuwe zakken”.
Blockchain heeft zeker potentie en mogelijkheden. Helaas zijn er ook veel (verkeerde) interpretaties van….
Veel mensen weten eigenlijk niet goed genoeg van wat het nu behelst. Daar zou al duidelijkheid over moeten komen door media.
Wat is nu ECHT blockchain en waarom zou je dat willen (wat voegt het toe).
Persoonlijk denk ik dat blockchain nog krachtiger kan worden als business logica en data van elkaar meer gescheiden door netwerkstructuren heen gaat, wat bijdraagt aan hogere veiligheid.
Data zonder business logica is nauwelijks tot niet interpreteerbaar. Het blijft gokken.
Alleen de eigenaar van de business logica en data moet in staat zijn om alle puzzelstukjes te kunnen leggen (het interpreteren van…)
Dit kan door een slim (aangevuld met eigen gekozen) algoritme wat alleen bekend is bij de eigenaar maw data + business logica + interpretatiemechanisme dient er dan voor te zorgen dat het interpreteerbaar is (zorgen voor een goed gelegde puzzel).
Al deze 3 lagen mogen hun eigen vormen (“Snippers met verschillende vormen per laag” die samen komen) hebben, maar leg je ze op elkaar dan moet het 1x geheel zijn en uniek te interpreteren zijn. Dit lijkt misschien wat science fiction achtigs uit films, maar deze werkelijkheid is al dichterbij dan je denkt. Besef dat business logica nu nog vaak in een app of applicatie zit als 1x geheel, maar waarom zou je een app of applicatie ook niet versnipperen en versleutelen en evt. aanvullend met een persoonlijk iets of ???. Als alle snippers van alle 3 lagen goed op elkaar gelegd wordt, zorgt dit ervoor dat de sleutel eraf gaat evt. nog na een persoonlijke code of ??? (iets wat je weet of hebt principe) en waardoor het interpreteerbaar is, dat is waar het naar toe moet.
Veiligheid is en wordt in ons leven steeds belangrijker.
Veiligheid is m.i. dan ook de key of blockchain toekomstperspectief heeft. Vandaag de dag kun je met quantum computers en algoritmes cryptografie al omzeilen. Alleen cryptografie is al niet meer afdoende voor de komende jaren.
Kortom: Potentie ja, gebruiksgemak+ beheerinspanning + veiligheid is bepalend voor het succes van blockchain, rekeninghoudende met alle belangen die erom spelen”.
blockchain wordt anders een klinkt als “block aan mijn been” 😉
Tis geen database maar wel een jongedame.
Blockchain als de mysterieuze glimlach van Mona Lisa.
Als het breien van een socket enzo..
Ik was er niet bij maar vrijdag is wel bijna weekend.