Entrepreneur en software-ondernemer Jan Baan is door ict-vaktitel Computable uitgeroepen tot winnaar van De Gouden Computable Award. Op de vraag welke Nederlandse persoon, ict-organisatie of ict-ontwikkeling in de afgelopen vijftig jaar de grootste stempel drukte op de ict-sector, werd Jan Baan door Computable-lezers het vaakst genoemd.
Een greep uit de reacties: ‘Hij heeft met zijn bedrijf Baan Company de Nederlandse ict-sector internationaal op de kaart gezet.’ ‘Baan is een visionair: liep en loopt altijd voor de troepen uit met de keuze voor Unix, 4GL, fabrieksmatige aanpak van software-ontwikkeling, SOA, bpm, model-driven development, PaaS en software-ontwikkeling in India.’
Ook is er lof over de mondiale expansie van de erp-leverancier. ‘Over de hele wereld runnen bedrijven hun operations op Baan-software en daar zitten diverse Fortune 500-bedrijven bij. Naar mijn weten heeft geen enkele andere Nederlander zo’n diepe impact gehad op deze industrie als Jan Baan’, stelt een andere lezer in een voordracht. Ook wordt in de voordrachten vaak genoemd dat uit de ‘Baan-school’ veel ict’ers zijn voortgekomen die later hun kennis en ervaring hebben meegenomen naar talloze andere ict-bedrijven.
Boeing
Er is veel waardering voor de deal die Baan in 1994 sloot met vliegtuigbouwer Boeing en later met automaker Ford. Die grote klanten en de daaropvolgende beursnotering brachten het bedrijf naar de top en Jan Baan behoorde eind jaren negentig tot de rijkste ondernemers van Nederland.
Lezers vinden het ook opvallend dat de inmiddels 72-jarige Jan Baan zich anno 2018 nog steeds roert in de ict-wereld. Na de teloorgang van het roemruchte Baan Company bleef hij via bedrijven als Cordys en Vanenburg actief in de ict. In 2009 deed Baan nog opvallende uitspraken waarin hij erp-software min of meer doodverklaarde in een visie op business proces management (bpm). In 2005 publiceerde hij een boek met zijn visie op de opkomst en ondergang van Baan Company.
De prijsuitreiking is onderdeel van een speciaal middagprogramma tijdens de vakbeurzen Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo, waarin het vijftigjarige jubileum van ict-vaktitel Computable wordt gevierd. Begin oktober 2018 riep Computable haar lezers op om Nederlandse mensen, bedrijven en ontwikkelingen te noemen die een belangrijke stempel hebben gedrukt op vijftig jaar ict. Bekijk hier een overzicht met een aantal belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse ict-geschiedenis.
Uitreiking Prijs
Jan Baan krijgt tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity en Date & Cloud Expo in de Jaarbeurs in Utrecht ‘De Gouden Computable Award’ uitgereikt. Dat is woensdag 31 oktober 2018 om 14.30 uur.
Hij zal de prijs in ontvangst nemen en u kunt daar na aanmelding bij aanwezig zijn.
Onlangs publiceerde Jan Baan opnieuw een autobiografisch werk: ‘Mijn leven als entrepreneur. Winst door verlies’. Daarin gaat hij in op de start van zijn carrière, de roemruchte Baan Company-jaren, maar ook mindere tijden. Ook geeft hij een blik op de huidige en toekomstige ict-wereld. Jan Baan zal onder de aanwezigen exemplaren van zijn biografie uitdelen.
Computable 50 jaar
Tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity en Data & Cloud Expo op 31 oktober en 1 november 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht staat Computable uitgebreid stil bij het vijftigjarig jubileum van de ict-vaktitel. U bent van harte uitgenodigd om het glas te heffen tijdens een feestelijke borrel in ons eigen Computable Café.
Daar is op woensdagmiddag ook een inhoudelijk programma over vijftig jaar ict in Nederland met bijdragen van onder meer computerhistoricus Gerard Alberts en tech-enthousiasteling Vincent Everts. Ook wordt tijdens de middag De Gouden Computable Award uitgereikt aan Jan Baan die de prijs persoonlijk in ontvangst zal nemen en zal spreken.
Toegang tot de ict-beurzen Infosecurity.nl en Data en Cloud Expo en het Computable-café op de beursvloer is gratis. U dient zich te registreren voor een gratis ticket.
Dan zijn de lezers dit allemaal zeker vergeten: https://www.bol.com/nl/p/baan/666882354/. Niet een heel fraai stempel.
En van “4GL, fabrieksmatige aanpak van software-ontwikkeling, SOA, bpm, model-driven development, PaaS en software-ontwikkeling in India” zijn we toch met zijn allen inmiddels ook wel terug gekomen.
Jan Baan is de terechte winnaar. Hij heeft grenzen verlegd, letterlijk en figuurlijk, en hoewel we leeftijdsgenoten zijn was hij voor mij een enorme inspiratiebron. Van harte Jan.
Vind het ook wel een aparte keuze, er zijn er vast meer. Moest ook denken aan Guido van Rossum die met Python een grote invloed heeft gehad. En is de uitvinder van de USB verbinding niet een Nederlander? Of Dijkstra. Lastig, het is ook wat appels en peren vergelijken. Misschien helpt het ook als je stemmers op de been krijgt. Bij Baan moet ik altijd denken aan de film De Uitverkorene, een film geinspireerd op de gebroeders Baan. Mooie film.
Ik zou er als Computable nogal mee in mijn maag zitten. Ik zou verwachten dat er een onberispelijke persoon of bedrijf uitkwam, die niet op creatief boekhouden is betrapt en ook nu nog Nederland op de ICT-wereldkaart zet.
Op technisch gebied zeer terecht.
Op zakelijk gebied het typische voorbeeld van iemand die het achter de ellebogen heeft. Het boek over de opkomst en ondergang van Baan Company spreekt boekdelen wat dit betreft. Ook de hypocriete instelling heeft mij een slecht gevoel gegeven.
Ik zat er in de periode beschreven in het boek wat J.C de Kooter noemt. Er is niets van gelogen. Ik herkende het volledig.
Echt jammer dat het ten onder gegaan is aan de christelijke mentaliteit van mensen die het achter de ellebogen hadden.
Het kunstmatig opvoeren van de winst en de beurskoers door interne verkopen als winst te presenteren is daar een voorbeeld van.
Ook de jaarlijkse salarisronde was er één waarbij grote vraagtekens gezet konden worden. Zeer subjectief.
Technologisch en visionair verdient Jan Baan de prijs, als mens niet.
Vergeleken met Hasso Plattner is Jan Baan maar een kleine jongen.
Vergeet Werner Vogels niet, CTO en VP van Amazon. Je weet wel, die cloud die de hele wereld gebruikt.