De Haarlemse startup Asperitas heeft met zijn oplossing op basis van vloeistofkoeling voor datacenters, genaamd immersed computing, de startup-wedstrijd de New Energy Challenge 2018 van energiebedrijf Shell gewonnen. Het immersiekoelsysteem is volgens de jury veel duurzamer dan traditionele koelsystemen op luchtbasis.
Dit meldt onder meer Datacenterworks.nl. Asperitas krijgt als winnaar van de prijs honderdduizend euro van Shell Ventures. Het is niet de eerste keer dat de Haarlemse onderneming in de prijzen is gevallen. Vorig jaar ging de TNO Piet de Jong innovatieprijs naar de startup, eveneens wegens de immersed computing-technologie.
Immersed Computing
Immersed Computing is een technologie waarbij it-systemen in combinatie met geïntegreerde energie- en netwerkvoorzieningen, worden gekoeld door een watergekoeld oliesysteem door middel van immersie. Concreet betreft dit het onderdompelen van hardware in olie. Met de technologie kan de energievoetafdruk van datacenters volgens de onderneming met 50 procent worden verlaagd. ‘Daarnaast kan minimaal 98 procent van de it-energie worden hergebruikt in de vorm van warm water. De Immersed Computing-systemen kunnen gekoeld worden met ‘warm’ water en uiteindelijk kunnen datacenters tot 65 graden warm water gaan leveren’, zo stelt het bedrijf.
Asperitas
Asperitas, opgericht in 2014, is een zogenaamd cleantech bedrijf dat zich richt op het verduurzamen van de datacenterindustrie. Ontwikkelpartners zijn onder meer de University of Leeds, Aircraft Development and Systems Engineering (ADSE), Vienna Scientific Cluster, Supermicro, Schleifenbauer, Aqualectra en Brink Industrial. Asperitas wordt gesteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en is gevestigd in Haarlem.