De digitale transformatie dendert voort. Het verder automatiseren van test, configuratie en run-time processen moet sneller en goedkoper worden. Wat we in de markt zien gebeuren is dat er oude concepten als nieuwe technologieën worden aangeboden. Een goed voorbeeld hiervan zijn containers die zich steeds meer als een cruciale technologie manifesteren.
Containers bieden virtualisatie op besturingssysteemniveau via een virtuele omgeving met een eigen proces- en netwerkruimte, in plaats van gebruik te maken van een een volwaardige virtuele machine. Door applicaties op te splitsen in compactere en lichtere modules kunnen bedrijven applicaties nu sneller, beter en goedkoper inzetten door het gebruikmaken van containers. Containers bevatten meestal tweehonderd megabytes aan code, ongeveer een tiende van de omvang van een complete Linux-toepassing. Dit resulteert in een snellere start van de applicatie, vergeleken met een traditionele omgeving, wel of niet gevirtualiseerd.
Met deze snelheid en wendbaarheid kunnen bedrijven nu meer tijd besteden aan het ontwikkelen van de applicaties die bedrijfsprocessen zullen verbeteren, waardoor een overstap naar de digitale transformatie wordt versneld. Er zijn een aantal drivers die het bouwen van applicaties met containers specifieke voordelen biedt in het tijdvak van de digitale transformatie:
1. Time-to-market life cycle verkorten. Containers hebben vrij lage time-to-markt cycles omdat containers snellere en een meer consistente releasecyclus bieden. De applicatie is ontwikkeld in een container, verpakt, getest en ingezet in productie. En omdat het al in een runtime-omgeving is getest, hoeven ontwikkelaars geen extra tests uit te voeren. Het oplossen van problemen is vereenvoudigd omdat containers worden gebouwd om opnieuw op te starten wanneer ze een fout detecteren. Het platform doet meer werk voor het it-personeel, inclusief monitoring, zodat toepassingen kunnen worden ontwikkeld, getest en snel in productie kunnen worden genomen. De beheer kosten zullen dalen omdat er minder mensen nodig zijn om het beheer uit te voeren.
2. DevOps-integratie. Door applicaties efficiënter te bouwen tegen lagere kosten, kunnen organisaties zich meer richten op DevOps. Ze kunnen meer tijd besteden aan het ontwikkelen van applicaties die het bedrijf helpen groeien, in plaats van het grootste deel van hun tijd te besteden aan handmatige IT-problemen, zoals testen, configureren en problemen oplossen. Het releasen van een nieuwe applicatie kan feitelijk in een oogwenk plaatsvinden, door een nieuwe container met hetzelfde ip-adres en host naam te publiceren.
3. Multi-platform aware. De meeste containers hebben open api’s en kunnen op alle grote cloudplatforms worden uitgevoerd. Een organisatie is dus vrij om te kiezen welk platform wordt gekozen. Of dit nu Amazon Web Services, Microsoft Azure, het Google Cloud Platform, of in een eigen private cloud draait, het platform is niet meer de doorslaggevende factor.
4. OS-ondersteuning. Containers werden ongeveer twintig jaar geleden voor het eerst ontwikkeld in de Linux-wereld. De meeste Linux smaken zullen containters ondersteunen. Maar tegenwoordig worden containers ondersteund in de nieuwste versie van Microsoft Windows Server 2016 en kunnen worden uitgevoerd op de meest gebruikelijke desktopplatforms, waaronder Mac OS en Windows 10.
Er is de afgelopen jaren steeds meer interesse geweest voor containers bij it- en r&d-afdelingen, sinds commerciële producten zoals Docker, Kubernetes en Red Hat Ansible het eenvoudiger maakten om containers te verpakken, maar de meeste bedrijven zullen profiteren van het werken met een serviceprovider met een grondige ervaring met de toonaangevende tools. Containers, hoe oud het concept ook is, zijn een nieuwe stap in de digitale revolutie.