Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gebruiken binnenkort een nieuwe toepassing voor het vergaren en bestuderen van klinische data. Het academisch ziekenhuis maakt voor die taken gebruik van software van Castor EDC, een startup uit Amsterdam.
Castor EDC levert een elektronisch systeem voor het verzamelen, standaardiseren en delen van onderzoeksgegevens. Het systeem wordt gekoppeld met het medisch informatieplatform dat het LUMC al gebruikt. In het platform is onder meer het elektronisch patiëntendossier (EPD) ondergebracht. De koppeling verloopt via een beveiligde versleutelde verbinding die voldoet aan HL7 FHIR, de wereldwijde standaard voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.
Tijdbesparing
De koppeling tussen het nieuwe datamanagementsysteem en het bestaande platform maakt het mogelijk om patiëntgegevens te gebruiken voor klinisch wetenschappelijk onderzoek. Eerder moesten onderzoekers de gegevens nog handmatig uit patiëntendossiers overnemen. Door de geautomatiseerde koppeling kunnen ze veel tijd besparen.
Voordat patiëntengegevens in het datamanagementsysteem beschikbaar komen, worden ze gepseudonimiseerd. Dit houdt in dat de gegevens uit verschillende systemen dezelfde anonieme kenmerken krijgen zodat ze wel kunnen worden gecombineerd, maar niet naar specifieke individuen herleidbaar zijn. In deze blog leest u meer over het verschil tussen pseudonimiseren en anonimiseren.
Startup
Castor EDC werd in 2012 opgericht door Derk Arts (32). Dit gebeurde tijdens zijn onderzoeksdoctoraat (PhD) in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC). Bij het jonge Amsterdamse bedrijf werken inmiddels ongeveer dertig mensen. Zo’n 2800 onderzoeken, 23.000 gebruikers en tachtig instellingen gebruiken de datamanagementoplossing van de health-tech startup. Onder de klanten bevinden zich het AMC, Radboudumc en King’s College Hospital in Londen.
De implementatie van het systeem bij het LUMC is in handen van Furore (onderdeel van Conclusion), Firely en Beter Healthcare.