Het bedrag dat wereldwijd aan it uitgegeven wordt, stijgt volgend jaar met 3,2 procent en tikt daarmee af op 3,8 biljoen dollar. Dat voorspelt het marktonderzoeksbureau Gartner.
De muntvolatiliteit en het risico op handelsoorlogen mogen dan wel een grote rol spelen in de voorspellingen over it-uitgaven, het is vooral de gigantische shift van ‘ownership’ naar ‘services’ die door elk segment van de markt scheurt, zegt Gartner. ‘Hierdoor zien we bijvoorbeeld dat meer en meer bedrijven van clouddiensten gebruikmaken in plaats van eigen servers te kopen’, zegt John-David Lovelock van Gartner. ‘Nu organisaties hun digitale transformatie verderzetten, gaat de overstap naar ‘pay for use’ alleen maar verder. Hierdoor moeten bedrijven omgaan met de radicale veranderingen die de digitale business stutten.’
Enterprise software
De categorie die hier het meest van profiteert is ‘enterprise software’, zo meent Gartner, waar de uitgaven in 2019 met 8,3 procent zullen toenemen tot 439 miljard dollar. SaaS duwt de uitgaven in alle segmenten hoger. Het onderzoeksbureau meent dat vooral crm gaat stijgen omdat bedrijven een betere klantervaring willen bieden. Ook stijgt cloudsoftware met 22 procent stijgen, tegen 6 procent in 2018. Security- en privacy-toepassingen delen in de hausse.
‘Datacenter systemen’ gaan er met 6 procent op vooruit door een sterke vraag naar servers. Na 2019 zal de vraag naar servers sterk afnemen, vermoedt Gartner, en 1 à 3 procent per jaar zakken tot 2024.
‘It services’ wordt in 2019 een markt van meer dan een biljoen dollar, een stijging van 4,7 procent tegenover 2018. De afkoelende economie en druk om de kosten onder controle te houden verplicht organisaties om externe kosten te optimaliseren door bijvoorbeeld beroep te doen op consultants.
De wereldwijde uitgaven voor ‘devices’ zal 2,4 procent groeien in 2019 tot 706 miljard, tegen 689 miljard dit jaar. De upgrade naar Windows 10 houdt de vraag naar pc’s hoog en dat tot 2020. Er zou echter wel een negatieve impact kunnen zijn van een tekort aan Intel-chips, zegt Gartner, die impact zou echter niet zo lang duren. Het tekort zal tot een stuk in 2019 duren, met Intel dat top-cpu’s en zakelijke cpu’s gaat prioriteren. Ondertussen vult concurrent AMD de gaten.