Smartphonefabrikanten die bepaalde Google-apps willen installeren op hun Europese telefoons, zullen Google daar in de toekomst voor moeten betalen. De nieuwe politiek is een gevolg van de miljardenboete die Google opgelegd kreeg van de Europese Commissie.
Dat schrijft Bloomberg. Google kreeg net voor de zomer een boete van zo’n 4,3 miljard euro opgelegd van Europa omdat zijn Play Store bundelde met andere apps als Google Search en de Chrome-browser. Volgens de Europese Commissie was dat een vorm van koppelverkoop.
Telefoonfabrikanten zullen in de toekomst nog altijd de Play Store op voorhand kunnen installeren, maar dat zal niet meer automatisch betekenen dat dan ook Search en Chrome op de telefoon moeten staan. Willen ze ook apps als Gmail, YouTube of Google Maps aanbieden, dan zullen ze daar voortaan wel een licentie voor moeten betalen. Google rechtvaardigt dit door te stellen dat de pre-installatie van Chrome en Search haar immers heel wat advertentie-inkomsten oplevert. En die gederfde inkomsten moeten gecompenseerd worden. Android zelf zal overigens gewoon gratis blijven.
De nieuwe maatregel gaat vanaf 29 oktober in. In de praktijk zullen telefoonbouwers met drie mogelijke scenario’s moeten rekening houden. Ofwel installeren ze een complete bundel Google-apps, inclusief Search en Chrome. Ofwel een beperkte bundel, zonder Search en Chrome. Ofwel installeren ze helemaal geen Google-apps. Vooral het ontbreken van de Google Store zal dan voor veel consumenten waarschijnlijk een serieus gemis zijn. De kosten die dit meebrengt voor smartphonebouwers zullen hoogstwaarschijnlijk doorgerekend worden aan de eindgebruikers.
De vete tussen de EU en Google is daarmee trouwens nog niet beslecht. Het bedrijf heeft nog altijd een beroepsprocedure lopen tegen de boete van juni. Die procedure kan nog jaren aanslepen.