Outsystems wil organisaties voorbereiden op de snel veranderende toekomst. De Portugese organisatie biedt een low code-ontwikkelplatform om nieuwe applicaties te ontwikkelen en implementeren. Hierdoor kunnen organisaties snel inspelen op de veranderingen die hen te wachten staan, meent algemeen directeur Paulo Rosado.
‘Legacy-systemen vormen een groot probleem voor organisaties’, vertelt Rosado tijdens Outsystems Next Step, de jaarlijkse conferentie van het bedrijf. ’70 procent van alle it-budgetten wordt gebruikt om legacy-applicaties te onderhouden. En over vijf jaar wordt naar verwachting nog steeds 90 procent van deze applicaties gebuikt. Deze last uit het verleden vormt een groot struikelblok voor innovatie. Onze missie is om voor verandering te zorgen in de manier waarop ondernemingen hun applicaties ontwikkelen.’
De topman richtte daarom Outsystems in 2001 op. Het Portugese bedrijf biedt een low code ontwikkelplatform. De organisatie zegt inmiddels ruim duizend klanten te bedienen. Dat doet het met zo’n duizend medewerkers verspreid over dertien kantoren in de Verenigde Staten, Europa (waaronder Utrecht), Azië en Australië.
Tijdens de keynote vertelt Rosado de doelstelling van Outsystems: organisaties via hun ontwikkelplatform ‘extreme agility’ bieden. Met deze wendbaarheid moeten bedrijven digitaal transformeren om zo in te spelen om de snel veranderende wereld. ‘In de komende drie jaar zullen zij hun bedrijf moeten vernieuwen, maar ze weten nog niet hoe of wat er gaat veranderen’, vertelt hij. ‘Daarom moeten organisaties snel kunnen reageren op marktbewegingen van concurrenten of kunnen inspringen op nieuwe markten. En dat kan via ons ontwikkelplatform. Klanten kunnen digitale transformatie-initiatieven een boost geven door applicaties in slechts dagen of weken te bouwen, in plaats van in maanden of jaren.’
Microservices en gebruiksvriendelijkheid
De directeur vertelt dat een low code-platform over vijf pijlers moet beschikken om zowel oude softwaresystemen te beheren als nieuwe software te kunnen ontwikkelen en implementeren. Deze pijlers zijn volgens hem terug te vinden in Outsystems 11, de recent aangekondigde nieuwe versie van het ontwikkelplatform.
‘Ten eerste bestaat zo’n platform uit veel verschillende onderdelen. We gaan over van een grote suite met veel functies naar kleine onderdelen die elk snel aangepast kunnen worden.’ En deze specifieke functies moeten ook iets unieks bieden, iets dat hij microservices noemt (pijler 2). Die diensten worden vervolgens geleverd vanuit applicaties. ‘Bij die apps staat de gebruiksvriendelijkheid (user experience, ux) centraal. De derde pijler is dat deze gebruiksvriendelijkheid tijdens de ontwerpfase als uitgangspunt gebruikt moet worden.’
Ten vierde zegt Rosado dat bedrijven moeten werken met onafhankelijke ontwikkelingscyclussen (independent delivery cycles). Hiermee bedoelt hij dat de cyclussen veel korter moeten zijn, waardoor producten sneller opgeleverd kunnen worden. Tot slot stelt de Portugees dat er met autonome teams gewerkt moet worden, waarbij design thinking centraal staat.
Machine learning
Outsystems ontving recent een kapitaalinjectie van 360 miljoen dollar van investeringsfonds KKR en de zakenbank Goldman Sachs. In een exclusief interview aan Computable liet Rosado weten dat deze investering wordt ingezet om kunstmatige intelligentie en machine learning-toepassingen toe te passen aan het platform. Tijdens Next Step vertelt hij dat de organisatie inmiddels 39 initiatieven is gestart om dit te realiseren.