Welke Nederlandse persoon, ict-organisatie of ict-ontwikkeling heeft de afgelopen vijftig jaar een belangrijke stempel gedrukt op de ict-sector en verdient eeuwige roem? Computable bestaat namelijk vijftig jaar en de redactie reikt in dit gouden jubileumjaar een speciale prijs uit: De Gouden Computable Award. U kunt tot en met 12 oktober 2018, 12.00 uur een voordracht doen.
Het gaat om één prijs die wordt toegekend aan een Nederlandse persoon, ict-organisatie of ict-technologie die de afgelopen vijftig jaar een grote invloed heeft gehad op de Nederlandse ict-sector.
Om inspiratie op te doen, helpen we u graag met de volgende lijst, maar u kunt ook voordrachten indienen die niet in dit overzicht van Nederlandse ict-mijlpalen staan. Wie of welke technologie verdient De Gouden Computable Award volgens u?
Mijlpalen in de Nederlandse ict in de afgelopen vijftig jaar
1969: Edsger Dijkstra – grondlegger van het gestructureerd programmeren – publiceert Notes on Structured Programming.
Computable riep in 1999 Edsger Dijkstra uit tot Nederlands ict’er van het millennium. Lezers roemden Dijkstra om zijn rol als aartsvader van gestructureerd programmeren.
1972: Philips richt met het Duitse Siemens en het Franse CII de computerbouwer Unidata op.
1979: Oprichting Tulip Computers dat succes boekte met het bouwen van IBM PC-compatibel-klonen.
1979-1998: Kees Schouhamer Immink ontwerpt bij Philips de codering voor onder meer de cd, cd-rom, dvd en Blue-ray disc.
1984: Inside Automation lanceert de ontwikkelomgeving UNIS, later omgedoopt tot Uniface.
1986: Andrew Tanenbaum, ontwikkelt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam het opensource-besturingssysteem Minix.
1986: ASML brengt zijn eerste chipbakker-machine op de markt onder de naam PAS 2500.
1987: Anton van Zanten test bij Bosch met succes het Elektronisch Stabilisatie Programma (ESP) voor auto’s.
1988: Piet Beertema (CWI) sluit Nederland met het .nl-domein als tweede land na de VS aan op NSFnet, een voorloper van het internet.
1988: Bram Nauta bedenkt de snelle ‘Nauta-schakeling’, later veel gebruikt in de telecom- en de elektronicasector.
1989: CWI-onderzoeker Guido van Rossum ontwerpt de programmeertaal Python.
1994: Jaap Haartsen vindt bij Ericsson de draadloze verbinding Bluetooth uit.
1994: Erp-leverancier Baan haalt Boeing als klant binnen.
1995: Unisys koopt de ontwikkeltool van Topsystems en doopt die om tot USoft.
1997: Victor Hayes is voorzitter van de werkgroep die de Wi-Fi-standaard IEE 801.11 bedenkt.
1999: Real Enterprise Solutions (RES) Software start met client/server georiënteerde werkplekbeheersoftware.
1999: Oracle koopt zijn eerste Nederlandse it-bedrijven: Geodan EDT en Tinoway.
2002: Martin Kersten en Peter Boncz creëren aan de Universiteit van Amsterdam MonetDB, een opensource-kolomgebaseerd databasemanagementsysteem.
2002: TomTom lanceert zijn eerste autonavigatiesysteem.
2009: Layar presenteert mobiele augmented reality browser.
2010: Het Japanse Canon neemt printerfabrikant Océ over.
2013: Internetpioniers Kees Neggers en Teus Hagen krijgen een plek in de Internet Hall of Fame
2014: Online betaalplatform Ayden haalt 250 miljoen euro op
2014: Cto-SURFnet en hoogleraar internettoepassingen Erik Huizer krijgt een plek in de Internet Hall of Fame
2016: Het Amerikaanse Qualcomm wil voor 47 miljard dollar chipmaker NXP kopen
2017: Research Engineer bij NLnet Labs Jaap Akkerhuis krijgt een plek in de Internet Hall of Fame
Uitnodiging
Op woensdag 31 oktober 2018 reikt Computable in de Jaarbeurs in Utrecht De Gouden Computable Award uit. Tijdens een feestelijke middag organiseert Computable daar een programma rondom vijftig jaar ict. De middag wordt afgesloten met een feestelijke borrel ter ere van het 50-jarige jubileum van Computable.
Sprekers zijn computerhistoricus Gerard Alberts, tech-watcher Vincent Everts en Computable-columnist Jacob Spoelstra. Verder reikt Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman De Gouden Computable Award uit en licht hij het initiatief Computable NEXT toe.
De middag wordt afgesloten met een feestelijke borrel waarvoor alle lezers en relaties zijn uitgenodigd. U kunt zich aanmelden via onderstaande links.
Het programma rondom 50 jaar Computable duurt van 14.00 tot 17.00 uur:
14.00-14.30 uur Rewind: 50 jaar ICT-historie met computerhistoricus Gerard Alberts
14.30-15.00 uur Bekendmaking ‘Gouden Computable Award’ door hoofdredacteur Sander Hulsman
15.00-15.30 uur Fast forward: 50 jaar vooruit in ICT met tech watcher Vincent Everts
15.30-16.00 uur Spoelstra spreekt: 50 jaar ICT met Computable-huiscolumnist Jacob Spoelstra
16.00-17.00 uur Feestelijke borrel Computable 50 jaar
Draag nu voor!
U kunt tot vrijdag 12 oktober 2018 12.00 uur een voordracht indienen. Dat kan via een reactie onderaan dit artikel en/of per mail naar: redactie@computable.nl onder vermelding van ‘Voordracht De Gouden Computable Award’.
Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo
De Gouden Computable Award wordt uitgereikt tijdens de vakbeurzen Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo. Die vinden plaats in Jaarbeurs Utrecht en richten zich op ict-security, datamanagement en cloud computing voor ict-managers en ict-professionals.
Met ruim 150 exposanten en meer dan honderd vakinhoudelijke sessies staan ontwikkelingen binnen cyber security, cloud computing, datacenter & infrastructure optimisation, data science & management, digital transformation, it service management & control en privacy, governance & risk management centraal. Registreer nu voor een gratis ticket.
Computable beschikt tijdens de beurs over een eigen Computable Café waar verschillende sessies worden georganiseerd en het vijftigjarig jubileum wordt gevierd.
Ik stel voor Jan Baan te nomineren als IT personality. Het binnenhalen van Boeing als klant staat hierboven al vermeld, maar de persoon Jan is al 40 jaar en tot op de dag van vandaag zowel zeer begaan met de maatschappelijke mogelijkheden van IT (zie ook zijn betrokkenheid van stichting egovernance.nu) als de laatste technische ontwikkelingen. Op het hoogtepunt van zijn roem midden jaren 90 stond hij bekend als de Nederlands Bill Gates en stond hij als enige Nederlander ooit op gelijke voet met hem en de andere IT pioniers.
Onlangs publiceerde hij zijn autobiografie “Mijn leven als entrepreneur. Winst door verlies”. Typisch voor Jan is dat het boek nergens te koop is maar alleen (gratis) bij hem verkrijgbaar en dan bijvoorkeur met een college IT architectuur onder het genot van een goed diner en dito glas wijn op landgoed de Vanenburg.
Nav het boek had het FD had een interview met hem. https://fd.nl/weekend/1257178/ik-voel-me-een-pelgrim-lopend-op-het-pad-naar-de-wereld-van-morgen.
Een lezing van een uur waarin hij ingaat op zijn ervaringen met Baan en Cordys staat online https://youtu.be/gr5slAHVlHE
1966 – Volmac wordt opgericht in Nederland door Joop van Oosterom, Nico Leerkamp en Jan Mol
Ik stel voor Jan Baan te nomineren als IT personality. Het binnenhalen van Boeing als klant staat hierboven al vermeld, maar de persoon Jan is al 40 jaar en tot op de dag van vandaag zowel zeer begaan met de maatschappelijke mogelijkheden van IT.
De impact van het innovatieve “Baan” denken is nog steeds aanwezig in vele software bedrijven in (en ook buiten) Nederland waar oud Baan medewerkers heden ten dage werkzaam zijn.
Groeten,
Arjan Baan
Jan Baan
Verdiend!!
Jan Baan for his accomplishments in the software industry .
Ik stel Jan Baan voor!
Ik stem helemaal in met de al eerder gegeven reacties van Jan Prins en Arjan Baan. Wat Jan Baan in de IT teweeg heeft weten te brengen is voor Nederlandse begrippen echt epic én uniek! Het zijn bijna altijd US company’s die de credits krijgen, Jan verdient dit gewoon. Al jaren volg ik Jan Baan. Recent ook 2 x uitgebreid hem ontmoet en gesproken. En hij weet dat ik geen kritiekloze fan van hem ben, maar wel één met respect. Als je op je laat inwerken de impact die zijn drive tot op de dag van vandaag op de NL IT sector heeft, dat is ongekend. Wat te denken van vele IT bedrijven die vanuit Baan en het Baan netwerk zijn ontstaan? Wat te denken van vele van zijn mensen die nu op cruciale en / of topposities zitten bij tal van NL en/of wereldwijde (ICT) company’s? Ja, hij heeft fouten en vuile handen gemaakt, mensen teleurgesteld etc. etc. Alleen in hoeverre zijn we bereid ook realistisch naar hem en zijn Baan Company te kijken. Het heeft namelijk ook veel mensen heel veel, tot de dag van vandaag toe, gebracht. Dat vergeet men zo snel. En als je ziet wat hij, wellicht ook deels door hem zelf veroorzaakt, aan negativiteit over zich heen heeft gekregen is lang niet altijd terecht en eerlijk en doet niet recht aan wie hij is. Het valt me op dat Nederlanders (misschien wel de “mensheid”) zo moeilijk kan vergeven en altijd maar hamert op wat zonde is/was etc. Zei WOII generaal Patton niet: het is de kunst om op te staan als je gevallen bent. En dat doet Jan op zijn manier. Wat je er ook van vindt. Als je 70 tig bent en nog zo vitaal bent en zo extreem gepassioneerd en daar vol in geloofd, dat verdient gepast applaus! Jan is vele millennials en yuppen etc. voor als het gaat om adoptie van innovatie, visie, drive en energie. En dan te bedenken dat hij niet meer hoeft, zich niet meer te bewijzen hoeft etc. Na alle ‘bakken stront’ weet hij zich steeds weer opnieuw uit te vinden zo lijkt. Bovendien leeft hij nog tov vele andere iconen die in het rijtje staan. Tot slot, in de US worden ondernemers bewierookt als ze minimaal 1 of meerdere keren door een diep dal zijn gegaan. In NL lijkt het wel of dat het enige is wat in onze herinnering naar boven komt als we aan mensen a la Jan Baan denken. Mag het een beetje realistischer worden in NL? Als ik de 70 mag halen en de energy en drive van Jan mag hebben, dan ’teken’ ik daarvoor. Voldoende motivatie zo…;-)? Enne, voor de kriticasters nog één maal…. Nee, ik ben niet kritiekloos naar Jan. Wel pleit ik voor een realistisch beeld van hem en ook voor de nodige reflectie aan hen die Jan éénzijdig afsabelen. In hoeverre durf jezelf stappen te zetten die hij met zijn hele hebben en houden heeft gezet? Jan, in bepaalde facetten ben jij voor mij zeker een voorbeeld!
Jan Baan
Jan Baan voor zijn entrepeneurship en zijn disruptieve gedachtengoed.
Jan Baan for his contribution to the growth of software industry.
Alhoewel Jan Baan zeker een vermelding moet krijgen moet niet worden vergeten dat de “echte” IT bij Jan Baan grotendeels is uitgevoerd door Theodoor van Donge.