De tweede en derde week van oktober staan voor veel Europese kinderen in het teken van programmeren en hacken. Tijdens de Codeweek organiseren ook Nederlandse scholen, bibliotheken, bedrijven en maatschappelijke organisaties activiteiten waarmee de jeugd digitaal vaardiger moet worden.
Op zaterdag 6 oktober vindt de aftrap van de zesde Europese Codeweek plaats, die loopt tot en met 21 oktober 2018. Doel ervan is om digitale geletterdheid onder kinderen te vergroten. Dit omvat de vaardigheden om je in de digitale samenleving staande te houden en ontwikkelen.
In Nederland worden in deze periode ongeveer veertig evenementen georganiseerd, variërend van coder dojo’s tot Scratch-workshops en inspiratiemiddagen voor leerkrachten.
Digitale kloof
De Codeweek is een landelijke campagne die zich in eerste instantie richt op leerlingen en docenten van basisscholen en middelbare scholen. Volgens de coördinerende organisatie is het echter belangrijk dat ook buiten het onderwijs initiatieven zijn om de digitale geletterdheid van kinderen te verbeteren. Het blijkt namelijk dat niet alle scholen evenveel aandacht daaraan besteden, waardoor onderlinge verschillen ontstaan en de digitale kloof toeneemt.
De meeste activiteiten van de Codeweek worden aangeboden voor kleine groepjes, onder begeleiding van een volwassene die al dan niet programmeerervaring heeft. Het programmeren gebeurt meestal met behulp van simpele ontwikkelsoftware en -talen. Kinderen werken daarbij graag met Scratch, tieners maken apps met Rails en studenten kunnen overweg met Python en HTML.
Breder dan programmeren
ECP, Platform voor de Informatiesamenleving, coördineert de Nederlandse activiteiten in de Codeweek. Dat doet de organisatie samen met CodePact, waarin onder meer IBM, Microsoft, SIDN en VodafoneZiggo zijn vertegenwoordigd.
Codeweek is een initiatief van Neelie Kroes, voormalig eurocommissaris, voormalig voorzitter van Start-Up Delta en al geruime tijd pleitbezorger van verbetering van digitale vaardigheden onder jongeren. Haar plan was om zoveel mogelijk kinderen te laten kennismaken met programmeren. Inmiddels is deze doelstelling verbreed naar digitale geletterdheid. Meer dan vijftig landen in Europa doen mee aan de Codeweek. In 2017 waren 970.000 deelnemers aan één van de 23.000 evenementen.