Beursgenoteerde bedrijven worden verplicht om vrouwen op te nemen in de raad van bestuur. Dat is bij wet vastgelegd in de Amerikaanse staat Californië, waar veel ict-bedrijven gevestigd zijn. Vanaf 2022 moeten binnen een raad van bestuur van vijf personen minimaal twee leden vrouw zijn.
Gouverneur Jerry Brown wil dat voor het einde van 2019 ieder beursgenoteerd bedrijf in Californië ten minste één vrouw in de directie heeft. Op dit moment heeft een kwart van de beursgenoteerde bedrijven in die staat geen vrouwen in de bedrijfstop. Interventie van de overheid is volgens de betrokken ambtenaren nodig omdat bedrijven te weinig doen om die situatie te veranderen.
Bedrijven die zich niet aan de wet houden kunnen een boete ontvangen die kan oplopen tot 300.000 dollar.
Europa en Nederland
De Europese commissie kwam in 2012 al met een voorstel om een vrouwenquotum in te stellen. In Nederland was het onderwerp onlangs in het nieuws toen bekend werd dat KPN op zoek is naar een nieuw directielid en de huidige raad van bestuur volledig uit mannen bestaat.
Voor oud-KPN-ceo Eelco Blok was een vrouwenquotum een belangrijk streven. Daarbij is een percentage van 30 procent in de top van het bedrijf als richtlijn genoemd. Het is niet bekend hoe zijn opvolger Maximo Ibarra daar in staat. Hij maakt in november 2018 zijn voorlopige strategie met het bedrijf bekend. Mogelijk volgt er dan ook nieuws over de benoeming van een directielid dat verantwoordelijk is voor de divisie Zakelijke Markt.
Wordt die norm gehaald?
Er zijn de afgelopen jaren allerlei initiatieven genomen om meer vrouwen in de ict te krijgen. Er zijn quota ingesteld en toch zijn er nog steeds partijen die daar ver onder lijken te scoren, zoals bijvoorbeeld KPN. De vierkoppige raad van bestuur en de tienkoppige ‘executive committee’ bestaan enkel uit mannen. Van de acht leden van de raad van commissarissen zijn slechts twee vrouw.
En dat terwijl het bedrijf sinds 2009 een vrouwenquotum hanteert waarbij 30 procent van de hogere managementfuncties (dat reikt dus verder dan de raad van bestuur en toezichthouders) vrouw moet zijn. Of die norm wordt gehaald maakt het bedrijf volgend jaar bekend als het de cijfers deelt over meerdere jaren.
Ordina en Wolters Kluwer
Ict-bedrijven hebben de naam mannenbolwerken te zijn. Maar er zijn ook uitzodneringen, uit recent onderzoek onder beursgenoteerde bedrijven blijken Ordina en Wolters Kluwer aan het vrouwenquotum van 30 procent vrouwen in de toplaag van het bedrijf te voldoen (Female Board Idex, Tias).
Komt er dan ook een quotum van 30 procent voor vrouwen die bij de vuilnisophaaldienst werken?
Ik ben vooral benieuwd of ooit gekeken is waarom er zo weinig vrouwen in de top zitten.
Het risico wat ik zie bij het “moeten” is dat je straks vrouwen in de top krijgt die eigenlijk het werk niet kunnen of niet binnen een bedrijf passen.
(om misverstanden te voorkomen: het gaat me dus om het “moeten”, niet om de vrouwen)
Ik geloof dat mannen met een hoge testosteron-spiegel door vrouwen worden afgeleid.
Per slot zijn we species die hormoongedreven handelt.