De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) komt met een serie over de toekomst van kunstmatige intelligentie (ai). In vijf afleveringen vertellen experts hoe zij verwachten dat ai liefde, werk, zorg en oorlog gaat bepalen. Vanavond (vrijdag 28 september 2018) staat de eerste aflevering op het programma.
De serie kreeg de titel A Bright New World. Dit is een knipoog naar de sciencefictionroman Brave New World, waarin de Britse schrijver Aldous Huxley een toekomstige wereld beschreef die volledig wordt beheerst door technologie en rationalisme. Hij schreef de roman in 1932.
De redactie hoopt met de NPO-serie de kijkers ‘aan het denken te zetten over het nu’. Vragen die in de afleveringen aan bod komen, zijn onder meer hoe we in de toekomst liefhebben, of we dan nog werken, of onze kinderen nog leren autorijden, of we nog ziek worden en hoe autonome wapens de stabiliteit van de wereld beïnvloeden.
Toekomstvisie
Diverse grote namen verlenen hun medewerking aan de serie. Voorbeelden zijn voormalig secretaris-generaal van de Navo Anders Fogh Rasmussen en ai-wetenschappers Joanna Bryson en Stuart Russell. Ook de Nederlander Paul Verschure komt aan het woord, specialist in zogeheten Living Machines. Hij leidt het Centrum voor Autonome Systemen en Neurorobotica van de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona.
De experts geven hun visie op het leven in de toekomst en de invloed van kunstmatige intelligentie. Ter illustratie hiervan maakt de serie rijkelijk gebruik van animaties.
Mens en machine
De afleveringen zijn vanaf 18 uur te zien op de website van Nieuwsuur en op NPO Start. De eerste aflevering gaat over de relatie tussen mens en machine.