Inzichten halen uit Big Data, dat is toch eigenlijk een ramp? Organisaties die zoeken naar insights, steken er een vermogen in, schakelen een bataljon IT-specialisten in en moeten dan maanden researchen om iets interessants uit de databrij te peuren. Dat kan beter. NuoCanvas lanceert EVA, een volautomatisch analytics platform waarop dashboards gegenereerd worden met gebruik van gewoon Engels. Snel, laagdrempelig en goedkoop. “Elk klein bedrijf kan zich onze cloud-oplossing permitteren.”
Heldere antwoorden binnen enkele minuten? Op elke schaal? Het is geen utopie, laat Chief Product Officer Pulkit Barad van NuoCanvas weten. Barad geeft op woensdag 31 oktober en donderdag 1 november om 15:30 uur tijdens de Data & Cloud Expo een presentatie over de werking van analytics platform EVA. Is Barad de kip die op de gouden eieren zit? Zou zomaar kunnen. Meer dan ooit hebben organisaties insights nodig om goede strategische beslissingen te kunnen nemen. EVA gaat daar volgens Barad tegen extreem lage kosten bij assisteren.
Barad: “Alle organisaties in alle sectoren hebben vandaag de dag behoefte aan betekenisvolle data. Medici willen weten hoeveel patiënten in een bepaalde periode een bepaald medicijn gebruiken. Retailers hebben leveringsschema’s nodig. Verzekeraars zoeken demografische gegevens om hun diensten op te baseren. Allemaal willen ze bruikbare stuurinformatie. Denk aan financiële data, productinformatie, resultaten van vestigingen, toekomstscenario’s of informatie over het personeelsbestand. Dat alles wordt met EVA een stuk eenvoudiger. Stel een vraag in het Engels. Het dashboard van EVA geeft binnen enkele minuten antwoord.”
Opgericht in Utrecht
Start-up NuoCanvas werd in 2015 opgericht in Utrecht. Het bedrijf heeft grote ambities. Barad: “Datasearch een flink stuk eenvoudiger maken, en daarnaast beschikbaar maken voor iedereen die er iets mee wil maar de technologie niet snapt (of niet kan betalen). Met EVA is alle complexiteit samengebald tot een vraag en een antwoord.”
Het bijzondere van EVA is dat er geen software engineers meer aan te pas komen. Het contact tussen de medewerker die de vraag stelt en het dashboard verloopt rechtstreeks. Het feit dat er geen IT-specialisten meer ingeschakeld hoeven te worden is van groot belang. Er is immers een enorm tekort aan Big Data-specialisten. Welnu, dat probleem is door Barad in één klap getackeld. Maar daar komt nog iets bij. Als dure specialisten niet meer nodig zijn, wordt er veel geld bespaard. De optelsom is hoopgevend en glimlach opwekkend. Barad: “Elk klein bedrijf kan zich onze cloud-oplossing permitteren.”
EVA wordt binnenkort in de Jaarbeurs gelanceerd. Daaraan vooraf ging een hele periode van testen en uitproberen. Barad: “We hebben pilots gedaan met Nederlandse bedrijven in financial services. Ze konden alles zoeken wat ze maar wilden. Echt, ze vonden het geweldig. We horen terug dat ze 80 procent tijd besparen met EVA. Geen enkel ander bedrijf heeft dit voor elkaar op dit niveau van complexiteit. EVA zoekt, correleert, analyseert patronen en geeft inzicht in welke acties tot het beste resultaat leiden.”
Spagaat zorgsector
Voor IT-managers, medisch researchers, ingenieurs, marketeers en software ontwikkelaars is EVA laagdrempelig ondersteunend. Barad legt uit wat hij met laagdrempelig bedoelt. In de oude situatie bestond data analytics uit vier stappen. Op basis van hardware en krachtige servers (1) werd complexe software (2) geïnstalleerd en werden software ontwikkelaars (3) ingeschakeld om te programmeren. Uiteindelijk ontstond er een grafiek (4) waarin het antwoord op de vraag verscholen lag.
Barad: “Wij hebben de eerste drie stappen geschrapt en de wachttijd weten in te korten van maanden tot minuten. Dat verhaal willen we uitdragen. We willen dat mensen snappen dat veel geld steken in data analytics helemaal niet meer nodig is. Dat ga ik tijdens de Data & Cloud Expo in de Jaarbeurs vertellen. EVA moet gebruikt gaan worden door heel veel mensen in heel veel bedrijven en sectoren.”
Een mooi voorbeeld van wat EVA kan betekenen, zien we in de zorgsector, die in een spagaat zit vanwege de hoge kosten en het tekort aan medisch personeel. Er zit gigantisch veel informatie in hun computers maar ze komen er niet bij. Als data sneller en beter geanalyseerd wordt, kan het hele zorgsysteem veranderen. Die visie wordt ook uitgedragen door data scientist dr. Eric Schadt van Icahn School of Medicine in New York. Volgens Schadt zullen medische organisaties in de toekomst minder medici en minder ziekenhuizen nodig hebben en vooral bezig zijn patiënten (en hun data) te monitoren. Gepersonaliseerde devices detecteren risico’s en verlenen zorg op maat. Het allereerste signaal wordt opgepakt als de kanker nog in het beginstadium zit. Het algoritme zegt: je loopt risico, bel een dokter!
Meer weten?
- Datum: 31 oktober en 1 november 2018
- Locatie: Jaarbeurs, Utrecht
- Tijd: 15:30-16:00
- Natuurlijk bent u gedurende de gehele dag van harte welkom bij NuoCanvas op stand 01A063
Registreer
Schrijf je hier gratis in voor Data & Cloud Expo 2018.