Uit de 26 voorstellen die de derde oproep van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) opleverde, heeft Vlaanderen twintig projecten geselecteerd voor ‘slimme innovatie’ in de publieke sector.
Het PIO creëert via innovatieve overheidsopdrachten extra mogelijkheden om, samen met ondernemingen en onderzoekscentra, de werking van de Vlaamse publieke sector te vernieuwen en innovatieve antwoorden te bieden op tal van maatschappelijke uitdagingen. De derde oproep voor innovatieve projecten leverde 26 voorstellen op. Twintig daarvan werden geselecteerd. Naast een waaier van it-oplossingen met inzet van artificiële intelligentie, blockchain en chatbots maken nu ook enkele circulaire bouwprojecten en een initiatief voor snelle interventie in de gezondheidszorg deel uit van de PIO-projectportfolio.
Zo zal onder meer de Vlaamse Infolijn (met het bekende telefoonnummer 1700) ondersteund worden door ai om antwoorden sneller, adequater en ook ‘automatischer’ te verstrekken, ongeacht het gekozen communicatiekanaal (mondeling of schriftelijk). Er wordt ook gekeken naar software om de Nederlandse taalvaardigheid van laagtaalvaardige medewerkers aan te scherpen en zo de ‘digitale kloof’ te overbruggen. Hiervoor wordt een taalapp op de smartphone ontwikkeld waarmee laagtaalvaardige medewerkers kunnen oefenen op spreken, schrijven, lezen en luisteren in/van het Nederlands.
De Vlaamse ict-organisatie V-ICT-OR diende dan weer een project in om de nood aan it-profielen bij lokale besturen te lenigen door een digitaal platform te laten ontwikkelen. Daar kunnen de vraag (lokale besturen met hun behoefte aan it-profielen) en het aanbod (it-profielen vanuit diverse aanbodmogelijkheden) elkaar ontmoeten.
Digipolis, het ict-dienst van de stad Antwerpen, komt met een project dat de Antwerpenaar moet helpen een keuze te maken uit het grote cultuuraanbod van de Scheldestad. Via AI en algoritmes zal hem een aanbod op maat voorgesteld worden in lijn met zijn voorkeuren.
Een overzicht van alle projecten vindt u hier.