De langzame implementatie van IPv6 (Internet Protocol versie 6) in Nederland is schadelijk voor het innovatieklimaat. Dat meldt Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van het toplevel domain.nl, op basis van onderzoek.
IPv6 is de opvolger van IPv4 als basis van de adressering van internet. De techniek erachter biedt meer adresruimte waardoor er veel meer ip-adressen beschikbaar zijn. Uit metingen van Google blijkt nu dat de adoptie van IPv6 in Nederland vooralsnog langzaam verloopt. En dat is volgens SIDN schadelijk voor de nationale concurrentiepositie als het gaat om innovatie. Immers, tech-ondernemingen zullen zich eerder vestigen in landen waar IPv6 al ruim voorhanden is. Ook maakt de trage adoptie van IPv6 ons land minder interessant voor investeringen en innovaties op het gebied van onder meer het internet of things (IoT).
Dan nog: de ruim vier miljard IPv4-adressen zijn op en de technische workarounds (tijdelijke oplossingen) om het IPv4-netwerk (dat bijna veertig jaar oud is) draaiende te houden, brengen de stabiliteit van internet in gevaar
Volgens het rapport van SIDN ligt de oorzaak voor de trage adoptie van IPv6 voor een belangrijk deel bij de twee grootste accessproviders van Nederland: zowel KPN als Ziggo bieden internetgebruikers geen volwaardige, dual-stack IPv6-verbinding aan.
België
Cijfers van Google laten zien dat in Europa België het verst gevorderd is: ruim 54 procent van alle bezoeken aan een Google-pagina is bij onze zuiderburen afkomstig van een IPv6-adres. In Nederland is dit slechts 13,2 procent.
Koepelorganisatie Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), vertegenwoordiger van de partijen die de faciliteiten voor de digitale economie leveren, is evenwel nog niet overtuigd van het belang van IPv6. Volgens DINL is er op dit moment geen nijpend tekort aan IPv4-adressen en ontbreekt daarom een financiële incentive om over te stappen naar IPv6. Wel pleit men voor verder onderzoek naar de risico’s van de trage adoptie, om te voorkomen dat de sector wordt overvallen door ontwikkelingen waar ze niet snel genoeg meer op kan reageren.
Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN, ziet dat anders. ‘Voor de positie van Nederland is de trage adoptie van IPv6 schadelijk. Het doet zelfs afbreuk aan het imago van Nederland als innovatieve voorloper. Startups en innovatieve tech-ondernemingen zullen zich vestigen waar IPv6 al ruim voorhanden is. Het is wat dat betreft tekenend dat de diensten van grote technologische bedrijven zoals Netflix, Google en Facebook allang via IPv6 werken.’
Meijer wijst ook op de groeiende noodzaak van beschikbare ip-adressen door de opkomst van IoT: ‘Hubs en gateways die nodig zijn om te kunnen communiceren met IoT-devices en domotica hebben ook een ip-adres nodig. Om mee te kunnen blijven gaan in de ontwikkelingen op dit gebied, is verdere implementatie van IPv6 noodzakelijk.’ Hij roept alle betrokken partijen dan ook op om eindelijk serieus met IPv6 aan de slag te gaan: ‘Dit is een taak voor iedereen. Het gaat om de toekomstbestendigheid van Nederland.’
Daar zakt je toch de broek van af. “Een financiële incentive om over te stappen naar IPv6 ontbreekt.” zo wauwelen de ISP’s verenigd in de DINL. Als je dan op de web site van die club gaat kijken, dan vind je allemaal snorkende verhalen over ‘Digitale Gateway Nederland’, ‘Internationale Representatie’, en dat er meer proeftuinen moeten komen.Geweldig! Nee heren, we hebben geen proeftuinen nodig, maar een moderne infrastructuur met IPv6, en veel meer glasvezel!
Dat krijg je met accountants in de top van bedrijven, spreadsheet management. De sukkels hebben geen flauw idee hoe kostbaar het is om applicaties met twee IP stacks te moeten onderhouden. Hoe eerder we IPv4 kwijt zijn, hoe beter. IPv6 is onontkoombaar, hoe korter de transitieperiode hoe beter en goedkoper. Maar ja, als de komende kwartaalcijfers feitelijk het enige zijn waar je over nadenkt, dan heb je geen visie op de komende jaren. We hadden al vijf jaar verder moeten zijn met IPv6, de wereldwijde pool van IPv4 adressen had nooit op mogen raken, voor die tijde hadden we al over moeten zijn.Dat had ook gekund, als we niet met allemaal van dit soort van managers opgescheept hadden gezeten, met kwartaalcijfer visies. Nu zijn Industriële grootmachten als Thailand, Maleisië, India al veel verder met de adoptie van IPv6. Zimbabwe is ook goed op weg, zit al op 7%. Misschien kunnen we beter gaan nadenken over een Digitale Gateway Zimbabwe.
Hele discussie over IPv6 is als tot tien tellen om de hele wereld te bellen, de bereikbarheid van 99,99999% van web-enabled services wordt niet bepaalt door het IP-nummer maar de service catalog in de vorm menselijke herkenbaarheid zoals een URL. In gewoon Nederlands betekent het ‘gouden gids’ verhaal van een DNS meer dan adres.
Het gaat niet om een IP-nummer, het gaat om twee wezenlijk verschillende netwerk types die nu op het internet tegelijk in de lucht gehouden moeten worden. Een bedrijf dat zijn services op IPv4 en IPv6 wil aanbieden moet beide stacks onderhouden in zijn applicaties. Het gebruik van IPv4 begint steeds meer problemen op te leveren, denk alleen maar aan de grootschalige inzet van Carrier Grade NAT en de problemen die dat kan veroorzaken voor de consument. Er komen ook steeds meer IPv6 – only sites, daar kom je dus niet bij met IPv4. Hoe eerder grootschalig overgeschakeld wordt naar IPv6, hoe eerder zullende de talmende IPv4 gebruikers merken dat ze uit de pas lopen, en zullen ze hun web site aanpassen. Maar essentieel in dit alles is dat de consumenten IPv6 kunnen gebruiken, en die lamlendige Nederlands ISP’s (met uitzondering van (XS4ALL) met hun stupide ‘financiële incentive’ verhinderen dat.