De dienstverlening van de overheid is toe aan een moderniseringsslag. De voorzieningen voor digitaal machtigen en Mijn Overheid moeten veel beter. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) merkt dat het gebruik van DigiD tegenvalt.
Minister Kajsa Ollongren van BZK vindt dat mensen en bedrijven op Mijn Overheid regie over hun eigen gegevens kunnen voeren. Mensen moeten bij het regelen van bepaalde zaken hun gegevens kunnen inzien, (her)gebruiken, wijzigen of verwijderen. Ictu wordt met de uitvoering belast.
Burgers moeten via Mijn Overheid ook digitale identiteitsmiddelen en machtigingen kunnen regelen. Daarnaast moeten ze langs die weg berichten kunnen sturen naar de overheid. Het dient tweerichtingsverkeer te worden.
Gewerkt wordt aan een generieke machtigingsvoorziening voor burgers en bedrijven. Die kunnen zich dan veilig digitaal laten vertegenwoordigen.
Gebruik DigiD onderschat
Verder blijkt de overheid het gebruik van DigiD zwaar te hebben overschat. Het aantal keren dat op DigiD wordt ingelogd, valt veel lager uit dan was geraamd. De prognose voor dit jaar is bijgesteld van 358 miljoen naar 310 miljoen authenticaties. Dit heeft gevolgen voor de prognoses van 2019 en de jaren daarna.
Gezien de ervaring van de afgelopen jaren is een stijging van gemiddeld 10 procent reëel. Voor 2019 betekent dit 341 miljoen authenticaties. Voor 2022 is de verwachting gevoelig bijgesteld: van 638 miljoen naar 454 miljoen.
Ook over het gebruik van Mijn Overheid tast het ministerie met de handen in het haar. Dit jaar wordt gemikt op 101 miljoen berichten. Van 2019 tot 2023 is telkens 106 miljoen ingevuld. Reden voor deze vlakke lijn is dat het inzicht ontbreekt om een voorspelling te doen.
Niet bevorderlijk voor het gebruik is het mogelijk verdwijnen van de verplichtstelling uit de Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst (Wet EBV). Sommige burgers willen hun zaken met de fiscus liever per papieren post regelen.
Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) kondigde afgelopen juli aan de Wet EBV voor burgers in 2019 te willen aanpassen. Al eerder was besloten om het aantal uitsluitend elektronisch te verzenden berichten aan burgers niet verder uit te breiden. Een van de redenen was het ontbreken van een gebruiksvriendelijke notificatiefunctie op de Berichtenbox van Mijn Overheid.
Ook ontbreekt het aan machtigingsvoorzieningen voor organisaties. Een andere onzekere factor is wat partijen zoals pensioenfondsen gaan doen. Deze zijn terughoudend vanwege de doorbelasting. Verder spelen ontwikkelingen een rol rond het federatief stelsel berichtenverkeer, gebaseerd op de afspraken tussen deelnemers aan de berichtenbox van Mijn Overheid.