De Nederlandse startup History Search heeft een tool op de markt gebracht die internetgebruikers in staat moet stellen hun online artikelen, documenten en andere webcontent snel terug te vinden. De tool indexeert tijdens het browsen automatisch de tekst op webpagina's om naderhand alles te kunnen terugvinden. Volgens History Search kunnen gebruikers daardoor hun online geschiedenis beter organiseren en doorzoeken aan de hand van de tekst op een webpagina.
Het Rotterdamse History Search is opgericht door internetondernemer Martijn Verbove en maakt deel uit van het moederbedrijf Convergate. Op dit moment wordt History Search door zo’n 3500 bètagebruikers gebruikt. Volgens het bedrijf is de tool beschikbaar voor de meest gangbare webbrowsers, waaronder Chrome, Safari, Edge, Firefox en Opera, en biedt het kosteloze toegang tot de drieduizend meest recent bezochte webpagina’s. Ook is er een ongelimiteerde, betaalde abonnementsvariant af te sluiten vanaf 3,99 dollar per maand.
Jaarlijks bezoeken internetgebruikers zo’n vijftienduizend webpagina’s, aldus History Search. Het bedrijf wil met zijn tool internetgebruikers een basis bieden om deze grote hoeveelheden online informatie beter te organiseren en het mogelijk maken om direct de juiste webpagina terug te vinden zonder al te veel tijdverlies.
Terugvinden
Volgens oprichter Verbove verbindt History Search alle eerder bekeken informatie op het web en maakt deze persoonlijk doorzoekbaar. ‘Zo helpen we bijvoorbeeld studenten en onderzoekers bij het sneller terugvinden van hun onderzoeksmateriaal, online shoppers bij het gemakkelijker terugvinden van kledingitems en marketeers bij het terugvinden van hun digitale content’.
De eerste conceptversie van History Search werd gelanceerd in het voorjaar van 2015. Inmiddels staat er een dienst met tientallen functies en een infrastructuur die tijdens het browsen tekst op bezochte webpagina’s doorzoekbaar maakt. Via de webomgeving van History Search kunnen gebruikers eigen filters instellen, data exporteren en hun instellingen raadplegen. Onderdeel van de infrastructuur is een versleutelde cloudopslag met onder andere 256-bits encryptie om de data van een gebruiker te beschermen.