De fiscus heeft zich verslikt in de uitfasering van een legacy-systeem voor de inning van erf- en schenkbelasting. Doordat de organisatie onvoldoende aandacht besteedde aan dat systeem, is de inning van 450 miljoen euro aan belastingen vertraagd. Een woordvoerder licht aan Computable toe hoe de migratie naar een nieuw systeem misliep.
Lage prioriteit bij de Belastingdienst zorgde ervoor dat de problemen met het it-systeem voor erf- en schenkbelasting lange tijd voortduurden. ‘Wij gebruiken honderden it-systemen. Vergeleken met veel andere systemen is dit systeem niet groot. Het systeem had dan ook geen prioriteit’, legt de woordvoerder uit.
De Belastingdienst zet het systeem in om te bepalen hoeveel belasting mensen moeten betalen op schenkingen en erfenissen. De problemen ontstonden door de ongelukkige timing van de uitfasering van het oude it-systeem en de ingebruikname van het nieuwe. Volgens de NOS waren de problemen al aan het begin van 2017 bekend bij de top van de Belastingdienst.
Beide systemen zijn in eigen beheer ontwikkeld. ‘Ze zijn geen pakket van een leverancier, maar van de Belastingdienst zelf’, aldus de woordvoerder.
Kunst- en vliegwerk
Het oude systeem moest worden uitgefaseerd, terwijl het nieuwe systeem nog niet gereed was, legt de woordvoerder uit. ‘Het systeem werd lange tijd met kunst- en vliegwerk in de lucht gehouden. Op een bepaald moment was dit niet meer mogelijk. Toen is het stopgezet en uitgefaseerd.’
De bouw van het nieuwe systeem werd echter gekweld door vertragingen. Sommige vertragingen ontstonden door technische fouten. Een van deze fouten zorgde ervoor dat de oplevering van een bepaalde functionaliteit bij het systeem moest worden uitgesteld. De fout is inmiddels hersteld. Andere vertragingen waren het gevolg van het te kleine it-team dat op het project zat. Volgens de woordvoerder had dit niets te maken met de vertrekregeling waarvan veel medewerkers in 2016 gebruikmaakten.
Meer it’ers op het project
Het nieuwe systeem is nog steeds niet volledig ingevoerd, zegt de woordvoerder. ‘Het is nog niet 100 procent operationeel. Het wordt in stappen verder opgeleverd.’ Om voort te maken heeft de Belastingdienst meer it’ers op het project gezet. Zo zijn in mei en juni zes fte ingestroomd.
De werving van de medewerkers duurde langer dan gehoopt. Dit kwam door de krapte op de arbeidsmarkt en door de specifieke functie-eisen die de fiscus stelde. De medewerkers moeten zowel specifieke it-kennis als kennis van de schenkbelasting hebben, meldde staatssecretaris Menno Snel kortgeleden aan de Tweede Kamer. Ook het operationele team is uitgebreid om achterstanden in te lopen.
Slag om de arm
Het is de verwachting dat de Belastingdienst de achterstanden bij de inning van erf- en schenkbelasting heeft weggewerkt tegen het eind van dit jaar. In zijn brief aan de Tweede Kamer houdt staatssecretaris Snel een slag om de arm. ’De Belastingdienst heeft te maken met complexe en verouderde ict-systemen die het hart van de primaire processen raken (…) Ik kan niet uitsluiten dat zich in de toekomst nieuwe incidenten zullen voordoen.’
Doordat de fiscus het systeem al enige tijd niet volledig kan gebruiken, stokt de inning van erf- en schenkbelasting. Hierdoor ontstond over 2017 een tegenvaller van 450 miljoen euro op de rijksbegroting.
Opgelost met 6 ingestroomde FTE’s in mei in juni 😛
maar later kan er weer van alles misgaan lezen we. Slag om arm clausule.
Zo, en dan heb ik nu weer zin in een artikel over Nederland voorop in de digitale transformatie met die geweldige infrastructuur
In het kader van de kamerbrief en de diverse andere berichtgeving valt hierboven één zinnetje op :
¨Om voort te maken heeft de Belastingdienst meer it’ers op het project gezet. Zo zijn in mei en juni zes fte ingestroomd.”
Interessant is dus wat voor soort it’ers dat zijn, ontwerpers? testers? Technisch beheerders?