Wervingsproblemen zijn het grootst bij ict- en technische beroepen. Maar als werkgever loont het om extra inspanning te doen om moeilijk vervulbare vacatures toch vervuld te krijgen. Hiervan werd uiteindelijk nog 64 procent van de vacatures alsnog vervuld. Dat stelt uitkeringsinstantie UWV na een personeelswervingsonderzoek onder bedrijven.
Gemiddeld zijn vier op de tien ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. De wervingsproblemen zijn het grootst bij ict- en technische beroepen: 70 procent van de ict-vacatures is moeilijk te vervullen.
Dat blijkt uit het rapport ‘Moeilijk vervulbare vacatures: Oorzaken en gevolgen voor werkgevers’ (pdf) van het UWV. Die uitkeringsinstantie ondervroeg in het voorjaar van 2018 ruim 6700 bedrijven over hun personeelswerving.
Landelijk gezien is 40 procent van de vacatures moeilijk vervulbaar. Bij een meting in het voorjaar van 2017 was dat nog zo’n 33 procent. De wervingsproblematiek lijkt dan ook toe te nemen. Vacatures voor ict-beroepen zijn het vaakst moeilijk vervulbaar (70 procent), gevolgd door vacatures voor technische en productieberoepen (64 procent).
Oorzaken
De meest genoemde reden waarom een ict-vacature niet wordt vervuld, is het te kort aan sollicitanten. Dat wordt gevolgd doordat sollicitanten niet aan de gestelde functie-eisen voldoen. Zo ontbreekt bij 41 procent de juist vakkennis en beschikt twee derde van de sollicitanten niet over de benodigde relevante werkervaring.
Andere oorzaken waarom organisaties niet de juiste ict’ers kunnen vinden zijn het ontbreken van het juiste opleidingsniveau (23 procent) of een relevante opleidingsinrichting (10 procent). Daarnaast zeggen werkgevers dat bij 13 procent de juiste motivatie van de ict-professional ontbreekt. Maar ook de sollicitant kan een vacature afwijzen: zo waren de arbeidsvoorwaarden of werkomstandigheden voor 12 procent niet aantrekkelijk genoeg.
Inspanningen
Bij zo’n twee derde (63 procent) van de moeilijk vervulbare vacatures heeft de werkgever extra inspanningen gedaan om deze vervuld te krijgen. Hiervan werd uiteindelijk nog 64 procent van de vacatures alsnog vervuld.
Bovenaan de top-3 van inspanningen om een juiste ict-kandidaat voor te vinden staat: iemand aan te nemen en deze nog intern op te leiden. Dat gebeurt bij één op de vijf van de moeilijk vervulbare ict-vacatures. Dat ligt net iets lager dan het landelijk gemiddelde van 22 procent, aldus het UWV. Andere activiteiten betreffen het aanpassen van de functie-eisen (17 procent) of de primaire arbeidsvoorwaarden, zoals het salaris (13 procent).
Daarnaast werd bij ruim een derde (32 procent) van de ict-vacatures het wervingstraject aangepast of uitgebreid. Dat gaat vooral om het langer openstellen van een vacature, het opnieuw of via een ander kanaal uitzetten van een vacaturetekst en het zelf actief op zoek gaan naar kandidaten.
De ict-sector lijkt minder happig te zijn om een uitzendbureau in te schakelen. Dat werd bij 7 procent van de moeilijk vervulbare vacatures gedaan en ligt hiermee ruim onder het landelijk gemiddelde van 18 procent. Ook wordt minder snel gekozen voor een zittende werknemer op te leiden (9 procent tegenover 12 procent).
Gevolgen
Welke gevolgen verwachten organisaties als de moeilijker vervulbare ict-vacatures niet worden vervuld? Bij ruim zeven op de tien (73 procent) gevallen vreest de werkgever voor een toenemende werkdruk op het huidige personeel. Dat ligt ruim tien procent boven het landelijk gemiddelde van 62 procent.
Ook zijn organisaties bang dat ze niet meer kunnen voldoen aan de vraag (52 procent) of dat de vestiging niet kan groeien (52 procent). Deze angst speelt vooral voor ict-beroepen en minder in de andere branches (respectievelijk 41 procent en 29 procent). Tot slot zijn werkgevers in een kwart van de gevallen bang dat ze het huidige (ict-)personeel niet kunnen behouden.
Programmeurs
Eerder deze zomer onderzocht het UWV bij welke concrete beroepen er sprake is van moeilijk vervulbare vacatures (pdf). In de ict-sector gaat dit om programmeurs in specifieke talen, ontwikkelaars van specifieke toepassingen en beroepen die te maken met het ontwerp en beheer van it-infrastructuur. Het tekort aan deze ict’ers schrijft de uitkeringsinstantie toe aan de snel veranderende ontwikkelingen in programmeertalen, cloud, data, security en internet of things. Hierdoor sluiten vraag en aanbod wat betreft kennis en ervaring in de ict niet goed op elkaar aan.
Jammer dat het UWV hier een onderzoek naar gedaan heeft. Dit is al lang bekend. Mogelijk kunnen ze hun tijd nuttiger besteden.
Aan de werkgevers dus al jaren de taak om hun mensen op te leiden als zij daar om vragen.