De EU-ministers van Financiën hebben een principe-akkoord bereikt over een Europese ‘digitaks’ voor internetbedrijven. Het gaat om een tijdelijke maatregel die later wordt vervangen door internationale regels. De details moeten nog worden afgestemd.
Dat meldt het ANP op basis van een toespraak met de Oostenrijkse minister Hartwig Löger in Wenen. Die internationale afspraken moeten komen uit de Oeso, een samenwerkingsverband van 36 landen. Dat kan echter nog jaren duren. Ook zijn er plannen voor internationale afspraken. Tot die tijd hoopt de EU de belastingroutes van bedrijven aan te pakken met de voorlopige ‘digitaks’.
Herziening van de manier waarop multinationals worden belast is volgens de betrokken nodig omdat de regels geen rekening houden met het digitale tijdperk. Bedrijven betalen winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn. Internetreuzen als Amazon en Google zijn nu gevestigd in fiscaal aantrekkelijke landen. terwijl ze enorme omzetten draaien in andere landen die door de vestigingsregel belastinginkomsten mislopen. De komende maanden zullen de details van de nieuwe ‘digitaks’ worden afgestemd.
EU loopt 5,1 miljard mis
Frankrijk en Duitsland zijn de grote gangmakers achter het akkoord. De ministers van financieën van die landen maakten eind 2017 plannen om internetreuzen als Google en Amazon belasting te laten betalen over de omzet die ze in Europa draaien.
Dat gebeurde nadat bekend werd dat de Europese Unie (EU) in drie jaar tijd 5,1 miljard euro misliep aan belastinggeld van Google en Facebook. Nederland liep 215 miljoen euro aan belasting mis. In België gaat het om 133 miljoen euro. Dat schreven de EU- en PvdA-lid Paul Tang in september 2017 na onderzoek.