Studenten van TU Delft zijn met een door hen ontworpen diagnose-apparaat tegen malaria beloond met de James Dyson Award. Met de Excelscope – gemaakt met de camera van een smartphone, een optische lens, een 3d-printer en een slim algoritme – zijn in overbevolkte (derdewereld)ziekenhuizen geautomatiseerd malariapatiënten te behandelen, zonder tussenkomst van een dure microscoop of een professional.
De James Dyson Award is een jaarlijkse, internationale designprijs, bedoeld om een volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. De opdracht: ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein, en waarbij je meer doet met minder. Dit jaar voldeden studenten uit Delft het meest aan die opdracht; zij ontwierpen een semi-geautomatiseerd en slim malaria-diagnoseapparaat waardoor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de diagnoses per dag toeneemt.
De Excelscope, zoals het apparaat is gedoopt, hergebruikt een smartphone als een voordelige en duurzame oplossing voor het diagnosticeren van malaria. Het bestaat onder andere uit een smartphonelens om malariaparasieten in bloedmonsters op te sporen en een 3d-geprint systeem om microscopische handelingen uit te voeren. De achterkant van de telefoon is aangepast om het bloedmonster in te plaatsen. Door een algoritme wordt het bloedmonster automatisch geanalyseerd. Hierdoor worden de werklast en diagnosekosten in ontwikkelingslanden verlaagd, terwijl de nauwkeurigheid wordt verhoogd. Ook is het ontwerp niet afhankelijk van een elektriciteitsnet en mobiele diensten. In plaats daarvan bevat het een oplaadbare back-upbatterij en een sd-kaartsleuf voor fysieke gegevensverzameling en overdracht.
Malaria
Wereldwijd veroorzaakt de mug van alle dieren veruit de meeste doden, waarvan veel aan malaria. Malaria is een levensbedreigende ziekte die vooral voorkomt in tropische en subtropische landen. Jaarlijks worden er meer dan 212 miljoen gevallen van malaria gemeld. Vooral in ontwikkelingslanden ligt de mortaliteit hoog, door het gebrek aan goed opgeleid personeel en diagnosemateriaal. Doordat diagnoses niet beschikbaar zijn voor landelijke gebieden in ontwikkelingslanden slikken veel mensen het malariamedicijn zonder recept. Dit versneld echter de resistentie van malaria, waardoor landen als Oeganda nu nog meer moeite hebben om malariapatiënten te genezen.